Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата присудила компенсацію за рішенням ЕСПЧ, не відправляючи справу на новий розгляд

1 березня 2018, 14:22
786
0
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду вжила заходи індивідуального характеру з виконанню рішення Європейського суду з прав людини у справі "І. Н. проти України" (заява № 28472/08), забезпечивши restitutio in integrum - відновлення настільки, наскільки це можливо, попереднього юридичного стану, який позивач мав до порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про це повідомили на Facebook- сторінці Верховного Суду.

Майже 18 років тому на прохання прокурора позивач був вивезений з дому психіатричною бригадою у супроводі міліціонерів, обстежений лікарями та примусового госпіталізований до психлікарні.
Причиною стали обурливі скарги прокурору, які позивач писав в агресивній формі через тривале виконання, на його думку, обов'язку розкрити крадіжку, за яку позивача було звільнено з роботи.
Упродовж 9 місяців він змінив 3 психіатричні лікарні. Лише один з періодів примусового поміщення й утримування у психлікарні був визнаний судами незаконним.

Європейський суд з прав людини визнав весь період госпіталізації позивача таким, що суперечить пункту 1 статті 5 Конвенції, а присуджене на національному рівні відшкодування моральної шкоди у розмірі 2 000 гривень - порушенням пункту 5 цієї статті.

Позивач просив Велику Палату Верховного Суду не відправляти його справу на новий розгляд, а скасувати судові рішення й ухвалити нове про задоволення позову.

Переглядаючи рішення судів за винятковими обставинами, Велика Палата Верховного Суду скористалася відповідним повноваженням, скасувала судові рішення у частині, що не відповідала рішенню Європейського суду з прав людини, та присудила відшкодування моральної шкоди у розмірі, про який просив позивач.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини