Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лісові ділянки пропонують відводити під кладовища

24 січня 2018, 09:26
1140
0
Автор:
Реклама

Депутати мають намір внести зміни до Земельного і Лісового кодексів з метою збереження лісів.

Так, в Земельному кодексі можуть встановити, що цільове призначення земельних ділянок, зайнятих лісами, у тому числі що знаходяться в державній або комунальній власності, можна буде змінити за погодженням з Кабінетом Міністрів.

У свою чергу, Лісовий кодекс можуть доповнити новою частиною із переліком суспільних потреб, які є підставою для зміни цільового призначення земельних лісових ділянок.

До переліку, зокрема, включено: забезпечення національної безпеки і оборони; будівництво, капітальний ремонт, реконструкція та обслуговування лінійних об'єктів і об'єктів транспортної та енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, нафто-, газо- та водопроводів, ліній електропередачі, зв'язку, аеропортів, морських портів, нафтових і газових терміналів, електростанцій) і об'єктів, необхідних для їх експлуатації; розміщення іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій в Україні; розміщення та обслуговування об'єктів, пов'язаних з видобутком корисних копалин; створення міських парків, будівництво дошкільних навчальних закладів, майданчиків відпочинку, стадіонів і кладовищ.

При цьому зміна цільового призначення здійснюється переважно за рахунок площ, зайнятих кущами й іншими малоцінними насадженнями, за умови збереження на території адміністративно-територіальної одиниці, в межах якої знаходиться ділянка, оптимальної лісистості, та за результатами оцінки впливу на довкілля.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 7229 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів.

При цьому Головне науково-експертне управління Апарату ВР пропонує повернути законопроект на доопрацювання. Зауваження ГНЕУ стосуються того, що склад земель лісового фонду значно ширший та не може бути обмежений лише частиною земельних ділянок, зайнятих лісами, а погодження з Кабінетом Міністрів зміни цільового призначення вже передбачено чинною редакцією частини 7 статті 20 Земельного кодексу. Запропоновані зміни Лісового кодексу, на думку експертів, не узгоджуються з чинною редакцією статті, в якій передбачено, що «зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов'язаних з веденням лісового господарства, здійснюється ... відповідно до Земельного кодексу України».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини