Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні створять Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок російської агресії

Реклама

Мінсоцполітики наголошує, що для фіксації матеріальної шкоди і подальшого надання допомоги постраждалим у країні вже діє Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Проте обліку даних про постраждалих, які зазнали нематеріальної шкоди - тобто завданої життю та здоров'ю людини - поки що не існує.

25 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт Закону, який дає змогу виправити цю прогалину. Йдеться про законопроєкт № 10256, який розроблений Мінсоцполітики спільно з міжнародними та українськими експертами.

Законопроект дасть можливість створити Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, і тим самим - забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю і здоров'ю громадян.

Своєю чергою, це дасть змогу державі і громадянам не просто фіксувати всі факти нанесення шкоди життю і здоров'ю, а сформувати набори даних, які в майбутньому можуть допомогти довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків за рахунок репарацій.

Крім того, створення системи обліку осіб, життя і здоров'я яких постраждало внаслідок російської агресії, дасть можливість Мінсоцполітики надавати соціальну підтримку особам, які постраждали, значно раніше - не чекаючи, поки така особа отримає бюрократичні підтвердження і відповідний «статус» (ВПО, особи з інвалідністю тощо).

У міністерстві зауважили, що Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, має стати складовою загальної екосистеми системи реєстрів шкоди і збитків, завданих російською агресією.

Крім того, створення Реєстру постраждалих забезпечить облік видатків державного та місцевого бюджетів, які спрямовуються сьогодні на надання підтримки українцям, що постраждали від війни. У подальшому Україна планує також використати інформацію про всі види шкоди і видатки в результаті агресії росії для отримання репарацій.

За повідомленням Урядового порталу

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Юрист? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини