Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено текст законопроекту Президента про Антикорупційний суд

27 грудня 2017, 15:23
1386
1
Автор:
Реклама

На сайті Верховної Ради оприлюднено: президентський законопроект (№ 7440) про Вищий антикорупційний суд і супутній законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№ 7441).

Відповідно до законопроектів Вищий антикорупційний суд - постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою, юрисдикція якого поширюється на всю територію України. Він повинен здійснювати правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальному провадженні.

Передбачено, що кількість суддів у цьому суді буде визначено Законом «Про судоустрій і статус суддів».

Обирати суддів будуть згідно з конкурсом. На посаду може бути призначений кандидат не молодше 35 років із значним досвідом, знаннями та практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і кращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією.

Також такий кандидат повинен мати на вибір:

- стаж роботи на посаді судді не менш як 5 років;

- науковий ступінь у галузі права та стаж наукової роботи у сфері права не менш як 7 років;

- досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді або захисту від кримінального обвинувачення, - мінімум 7 років.

Водночас не можуть бути призначені суддями ті, хто 10 років до призначення працювали в правоохоронних структурах, обіймали політичні посади, вчиняли корупційні правопорушення тощо.

Згідно із законопроектом судді Вищого антикорупційного суду, а в разі потреби за його заявою також і членам його сім'ї надають цілодобову охорону, яку забезпечує Служба судової охорони.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що Президент зареєстрував у Парламенті проект закону «Про Вищий антикорупційний суд» і проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» 22 грудня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини