Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін пропонує реформу колективного управління авторськими правами

20 грудня 2017, 15:21
1368
0
Автор:
Реклама

Кабмін схвалив законопроект про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав в Україні.

Проектом запропоновано врегулювати питання діяльності організацій колективного управління.

Організації колективного управління (ОКУ) - це органи, яким суб'єкти авторського права і суміжних прав можуть передавати свої повноваження на управління цими правами. Таким чином, ОКУ можуть від імені суб'єктів авторського права і суміжних прав укладати договори з користувачами, погоджувати розмір винагороди (роялті), збирати, розподіляти та виплачувати зібрану винагороду. Саме вони забезпечують захист прав інтелектуальної власності музикантів, письменників, художників та інших.

Законопроект «Про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав» було розроблено Мінекономрозвитку та передбачає можливість залучення авторів до прийняття рішень щодо розподілу зібраних ОКУ коштів.

Законопроект регулює механізми «розширеного» колективного управління, включаючи можливість правовласника вилучати права, тобто відмовитися від послуг ОКУ, якщо вони не відповідають його інтересам. Також передбачено спеціалізацію ОКУ, яка збиратиме кошти у визначеній сфері. Тому користувачі зможуть чітко визначити, кому саме, тобто якій ОКУ, вони повинні платити гроші за користування об'єктами авторського і суміжних прав. Перелік таких ОКУ буде доступний на сайті Мінекономрозвитку.

Кабмін підтримав законопроект на засіданні 20 грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини