Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Админюстиция готова до спор у сфері трансфертного ціноутворення

9 червня 2017, 17:00
901
1
Автор:
Реклама

Чому інвестиційна привабливість України залежить від судової практики, як вплине на неї нове законодавство - на цих і інших питаннях зосередилася віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блаживская в ході міжнародного форуму по трансфертному ціноутворенню.

Нагадаємо, що трансфертне ціноутворення - це реалізація товарів або послуг взаємозалежними особами по внутріфірмових, відмінних від ринкових, цінам. Це найбільш проста і поширена схема міжнародного податкового планування, що має на меті мінімізацію сплачуваних податків. У Україні правила трансфертного ціноутворення набули чинності в 2013 році. Зважаючи на запити і перевірки податкових органів, актуальність цієї теми продовжує набирати оберти.

У зв'язку з цим 25 травня 2017 року в Києві відбувся третій міжнародний форум "Трансфертне ціноутворення - 2017". У заході взяли участь представники суддівського і бізнес-співтовариства.

Віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, суддя Вищого адміністративного суду України Н. Блаживская виступила модератором третьої сесії : "Податковий контроль і стратегії ефективного захисту платників" податків. В ході свого виступу вона зупинилася на наступних тезах:

- проблематика трансфертного ціноутворення (ТЦ) є надзвичайно важливою для іноземного інвестора;

- сьогодні судова практика з питання ТЦ не є репрезентативною - такі спори ще попереду, але админюстиция вже готова до них. Так, вже другий рік Асоціація адміністративних суддів проводить навчання для суддів по цій категорії суперечок;

- індикатор вірного шляху - дотримання принципу стабільності, встановленого НК;

- судова гілка влади проводить свою реформу - і є надія, що парламент включить до порядку денного проект процесуальних кодексів.

"Для податкових суперечок важливе значення мають новели проекту КАСУ. По-перше, це інститут зразкового рішення, який дозволить отримати єдиний підхід в судовій практиці. Коли до суду поступить більше десяти однотипних справ, суд першої інстанції зможе звертатися до Верховного Суду, який в короткі терміни виноситиме зразкову ухвалу. Другою важливою новелою є впровадження експерта у сфері права.

Крім того, рішення безлічі суперечок стане простіше, якщо запрацює процедура адміністративного оскарження. Суди не займатимуться елементарними спорами, коли суд виконує чисто технічні функції. Тому, на мій погляд, наступним етапом повинне стати прийняття Кодексу адміністративних процедур", - відмітила Н. Блаживская.

Відмітимо, що проект Адміністративно-процедурного кодексу неодноразово вносився до парламенту, але так і не був прийнятий - хоча це значно зменшило б як навантаження на суди, так і процес оскарження для громадян.

Віце-президент Асоціації в контексті необхідності жорсткого дотримання принципу стабільності згадала рішення Європейського суду з прав людини "Щекин проти України" (набуло чинності 14 січня 2011 року). Нагадаємо, що юрист довів, що податкова інспекція незаконно намагалася витребувати з нього додатковий податок на прибуток.

Що стосується питання трансфертного ціноутворення, Н. Блаживская підкреслила, що з року в рік він набуває нових контурів. "Як тільки виникає нове законодавство, відразу ж з'являється нова судова практика. На сьогодні ми маємо чотири поділа у сфері ТЦ. У трьох випадках суб'єкт господарювання програв, в одному - виграв", - розповіла вона.

Також Н. Блаживская додала, що на даний момент проводиться навчання суддів у зв'язку зі змінами законодавства в питанні ТЦ. "Ми проводимо аналіз судової практики. Адже кожна нова суперечка - це новий виклик. Думаю, з часом, ми зможемо говорити про високу якість розгляду цієї категорії суперечок. Чому це важливо? Тому що іноземний інвестор також читає і оцінює судову практику. Це той чинник, який або зробить Україну інвестиційною привабливою, чи ні. Адже, зрештою, кожен хоче розуміти, що в порядку судового оскарження він зможе ефективно захистити свої права, і що підхід не відрізнятиметься в Україні, приміром, від Бельгії", - підкреслила вона.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини