Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не відповідає за незаконні рішення

14 березня 2017, 09:09
4878
3
Автор:
Реклама

Кожна людина має право на захист в суді свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або спростування і захист свого інтересу, який не суперечить загальним принципам цивільного законодавства, зокрема, шляхом відшкодування моральної шкоди.

Проте позови про відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним визначенням суддіподані до суду, неосудні судам загальної юрисдикції. Між позивачем і судом (суддею) вказані правовідносини не виникли.

Відповідно до статтею 125 Конституцій (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин) у Україні діють місцеві, апеляційні, вищі спеціалізовані і Верховний Суд України.

Обличчя мають право оскаржити судове рішення до судів вищої інстанції в порядку і на підставах, визначених в процесуальному законодавстві.

Таким чином, законодавство дає можливість повною мірою реалізувати право на оскарження судового рішення.

Законність процесуальних актів і дій (бездіяльності) суддів, здійснених при розгляді конкретної справи, не може перевірятися за межами передбаченого законом процесуального контролю.

Таким чином, належним відповідачем по таких спорах може бути тільки держава, а не суди (судді), які діють від імені держави і виконують покладені на них державою функції правосуддя.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України в постанові від 1 березня 2017 року у справі № 6-3139цс16. Позов був поданий до Червоноградскому міськсуду Львівської області і державі Україна в особі Державної казначейської служби. Позивач просив стягнути з держави 1 млн грн. на відшкодування моральної шкоди, заподіяної в результаті незаконних дій судді у зв'язку з винесенням 16 квітня 2015 року незаконного визначення, що спричинило приниження його честі, гідності і ділової репутації. ВСУ визнав обгрунтованою відмову у відкритті провадження у справі.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини