Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як заповнювати товарно-транспортну накладну при перевезенні вантажів автотранспортом?

Реклама

У листі від 11 березня 2014 року № 2455/25/10-14 Мининфраструктуры нагадало, що відповідно до Переліком документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому повідомленні при здійсненні вантажних перевезень автотранспортом водій, разом з іншими документами, необхідними для усіх видів перевезень, у разі надання послуг з перевезення вантажу на договірних умовах повинен мати оформлену товарно-транспортну накладну.

Згідно Правив перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні договір про перевезення вантажів - двостороння угода між перевізником, вантажовідправником або вантажоодержувачем, що є юридичним документом, яким регламентуються об'єм, термін і умови перевезення вантажів, права, обов'язки і відповідальність сторін по їх дотриманню. Товарно-транспортна накладна - єдиний для усіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбутковування, складського, оперативного і бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу і обліку виконаної роботи.

Вимоги відносно віднесення ТТН до документів строгої звітності Правилами не встановлюються. Для деяких видів вантажів під час їх перевезення автотранспортом встановлені спеціалізовані форми товарно-транспортних накладних. Тобто, при перевезенні відповідно до укладеного договору вантажів, до яких встановлені вимоги по використанню спеціалізованих форм ТТН використовується форма, затверджена Правилами, в частині наявності і заповнення усіх певних реквізитів.

Також роз'яснено, що вимоги Правилами не встановлюються вимоги:

- по заповненню ТТН тільки друкарським або іншим способом;

- за запевненням перевізником ТТН.

Пунктом 11.7 глав 11 Правил визначено, що в тих випадках, коли в ТТН немає можливості перерахувати усі найменування вантажу, підготовленого для перевезення, до такий накладний замовник додає документ довільної форми з обов'язковою вказівкою відомостей про вантаж (графи 1-10 ТТН). У цих випадках в ТТН вказується, що до неї додається як товарний розділ документ, без якого ТТН вважається недійсною і не може використовуватися для розрахунків із замовником.

Мининфраструктуры відмітило, що не заповнюється в ТТН реквізит "Переадресація вантажу" на етапі її виписки замовником (вантажовідправником). Цей реквізит заповнюється вантажоодержувачем при прийманні вантажу. У разі виникнення необхідності переадресації вантажу реквізит заповнюється з дотриманням вимог пункту 13.11 глав 13 Правив.

У реквізиті "Транспортні послуги, які надаються автомобільним перевізником" вказуються види операцій і услу, пов'язаних з перевезенням вантажів, які перевізник виконує для замовника відповідно до укладеного договору на перевезення вантажів.

Окремо роз'яснено, що Правила не регламентують перевезення небезпечних, ваговитих, великогабаритних вантажів, пошти і перевезення вантажів в міжнародному повідомленні, оскільки такі перевезення мають свої особливості, що стосуються виконання комплексу вимог при навантажувально-розвантажувальних роботах, власне процесу перевезення і його документального оформлення, а також узгодження таких правил з відповідними компетентними установами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини