Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: питання люстрації і призначення суддів КСУ

Реклама

Конституційний Суд України

КСУ звинуватив Верховну Раду і Генпрокуратуру в порушенні гарантій незалежності суддів

12 березня 2014 року на зборах суддів КСУ було прийнято звернення до Верховної Ради відносно постанови "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді" від 24 лютого 2014 № 775 - VII. Постановою № 775 - VII 5 суддів КСУ було звільнено за порушення присяги, відносно 7 суддів Верховною Радою запропоновано і. о. Президента і з'їзду суддів, що їх призначили, звільнити за порушення присяги судді, а Генпрокуратурі - збудити карне виробництво за фактом ухвалення рішення КСУ від 30 вересня 2010 року № 20-рп/2010 (справа про дотримання процедури внесення змін до Конституції в 2004 році) і притягнути усіх винних осіб до відповідальності (позачерговий з'їзд суддів, на якому буде розглянуто питання звільнення суддів КСУ відбудеться 7 квітня 2014 року).У виконання цієї постанови Генпрокуратура початку карне виробництво за фактом ухвалення рішення № 20-рп/2010 за ознаками карного злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 Карного кодексу "Винесення суддями свідомо неправосудного рішення".

Судді вважають, що дії парламенту і Генпрокуратури не відповідають приписам ст. 126 Конституцій, яка встановлює, що незалежність і недоторканість суддів гарантується Конституцією і законами. Вони нагадують, що відповідно до Закону "Про Конституційний Суд України", судді КСУ при здійсненні своїх повноважень незалежні і підкоряються тільки Конституції і не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в КСУ

Верховна Рада з другої спроби призначила чотирьох суддів КСУ

13 березня при повторному голосуванні народні депутати проголосували за призначення на посади суддів КСУ Миколи Мельника, Ігоря Слиденко, Станіслава Шевчука, Сергія Саса. Попереднє голосування порахували що не відбулося з технічних причин.

Розпочатий розгляд справи про конституційність референдуму в Криму

13 березня КСУ почав розгляд справи про конституційність постанови ВР АР Крим "Про проведення загальнокримського референдуму". З відповідними представленнями в КСУ звернулися що виконує обов'язки Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов і Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковская. Головував на пленарному засіданні що виконує обов'язки Голови Конституційного Суду Юрій Баулин.

Законопроект про люстрацію суддів

Активно обговорюваний проект Закону "Про відновлення довіри до судової системи України" (№ 4378) був обнародуваний на сайті Верховної Ради тільки 11 березня. Згідно з проектом суддя підлягає звільненню з посади у зв'язку з порушенням присяги у разі прийняття ним одноосібно або у складі колегії суддів, зокрема, таких рішень:

- про обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, ходів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 до 21 лютого 2014 р.;

- про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, залишенням їх без змін, продовженні терміну утримання під вартою, звинувачувальних вироків, рішень судів апеляційної і касаційної інстанцій про перегляд звинувачувальних вироків, наслідком якого була їх відміна, відносно осіб, які визнані політичними ув'язненими;

- у справах, пов'язаним з проведенням виборів у Верховну Раду сьомого скликання. Перевірка проводиться за ініціативою суб'єкта виборчого процесу, чиї права або інтереси порушені, або за ініціативою УСЮ;

- про надання дозволу на проведення слідчих (розшукових) дій і негласних слідчих (розшукових) дій відносно осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 до 21 лютого 2014 р.

Валерія Лутковская направила у ВР експертне укладення про законопроект № 4378, згідно з яким деякі його норми суперечать Конституції. Зокрема, Конституцією заборонено делегування функцій судів іншим органам, але всупереч тому планується створення спеціальної комісії з перевірки суддів. Також обмудсман звернула увагу на ст. 4 законопроекти, яка встановлює фактично внепроцессуальный перегляд рішень певної категорії справ, який не передбачений Конституцією. В. Лутковская вважає, що звільнення суддів за процедурою, що суперечить положенням Конституціївимогам Конвенції про захист прав людини і основних свобод і інших міжнародних договорів, приведе до подачі звернень в ЕСПЧякий, як і у справі "Олександр Волков проти України"прийме рішення в їх користь і зобов'яже не лише виплатити їм компенсацію і відновити на посаді, але і у черговий раз констатує відсутність в Україні незалежної судової гілки влади.

Цього ж дня депутати від В "Свобода" зареєстрували альтернативний проект закону про відновлення довіри до судової системи № 4378-1. Свободовцы вважають, що законопроект № мінюсту 4378 містить ряд недостаков. Зокрема, вони пропонують не призначати до складу Спеціальної комісії облич, які впродовж останніх 10 років працювали на посадах суддів, в апараті суду, в правоохоронних органах, на держслужбі. Нагадаємо, що відповідно до першого законопроекту тимчасова спеціальна комісія складається з 17 членів: УСЮ і ВККС призначають по 4 члени, які мають бути суддями; Кабмін - 3, які мають бути представниками громадськості; ВР - 6 членів, двоє з яких мають бути суддями.

У свою чергу, Рада суддів України вважаєщо що реальні зміни у сфері правосуддя можуть бути забезпечені шляхом системних зрушень, а не тільки із-за кадрових змін.

Інші новини

Верховна Рада уповноважила Верховний Суд переглядати рішення Вищого адміністративного суду

14 березня 2014 року ВР прийняла за основу і в цілому Закон про внесення змін до Кодексу адміністративного виробництва відносно компетенції Верховного Суду України (законопроект № 4440). Проектом, який був поданий цього ж дня, визначаються правові і організаційні основи здійснення перегляду ВСУ рішень ВАСУприйнятих за результатами розгляду справ відносно оскарження актів, дій або бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. У проект внесені деякі уточнення при обговоренні. Рішення ВАСУ набуватиме чинності лише після закінчення терміну для оскарження його.

Окружний адміністративний суд м. Києва розгляне законність обмеження купівлі валюти на міжбанку

На 16:00 18 березня 2014 року Окружним адмінсудом призначено попереднє судове засідання у справі 826/2842/14 про визнання такими, які не набули чинності і не можуть бути застосовані постанов Нацбанку від 6 лютого 2014 року № 48 "Про механізм оперативної підтримки ліквідності банків" і № 49 "Про заходи по діяльності банків і проведення валютних операцій".

Вищий адміністративний суд розгляне законність покладання президентських повноважень на Турчинова

19 березня 2014 року в 10:00 ВАСУ розгляне справу № 800/121/14 відносно відміни постанови ВР від 23 лютого 2014 р. № 764 - VII "Про покладання на Голову Верховної Ради України виконання обов'язків Президента України відповідно до статті 112 Конституції України". Відмітимо, що суд відмовив у відкритті виробництва у частині визнання незаконним постанови ВР від 22 лютого 2014 р. № 757 - VII "Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень і призначення позачергових виборів Президента України".

Марина Ясинская

За допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM юристи можуть швидко підбирати максимально тотожні рішення по одному предмету і обставинам справи при роботі з колосальним масивом документів судової практики.

VERDICTUM - це новий продукт для практикуючих юристів від компанії "ЛІГА: ЗАКОН". У основі системи аналізу лежить програмний комплекс інноваційних пошуково-аналітичних алгоритмів і інструментів обробки текстів.

Безкоштовно протестувати VERDICTUM

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини