Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: люстрація суддів і постанови ВСУ

Реклама

Законопроект про відновлення довіри до судової системи

Проект Закону "Про відновлення довіри до судової системи України" (№ 4378) був зареєстрований у Верховній Раді 6 березня. Ініціатором проекту, предусматриваещего проведення перевірок і звільнення від посад осіб, які виносили ухвали, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян, являється Арсеній Яценюк. Законопроект був підтриманий на засіданні Кабміну 1 березня. Встановлюється, що судді, які не пройдуть атестацію і люстрационное перевірку, будуть відсторонені від правосуддя з наступним звільненням з посади судді у зв'язку з порушенням присяги.

Кабмінівський законопроект викликав бурхливе обговорення в крузі юридичної громадськості. Так, правозахисники вважаютьщо ухвалення Закону у виді, схваленому Кабміном, замість відновлення довіри приведе до ще більшого підривання незалежності судової влади. Зокрема, правозахисники звертають увагу на те, що законопроект довільно визначає сферу перевірки і на невизначеність такої ознаки рішення як що "істотно обмежує конституційні права і свободи громадян". Вони вважають, що кожне судове рішення виявиться під загрозою відмінив той час, як процедура і можливість перегляду рішень не передбачена.

У свою чергу, Верховний Суд України, в цілому підтримавши ідею законопроекту, направив Кабміну свої пропозиції по його доопрацюванню. Зауваження ВСУ торкаються складу і порядку назаначения членів Спеціальної комісії з перевірки суддів. У законопроект вказано, що комісія складається з 17 членів, по чотири з яких обираються Вищою радою юстиції і Вищою кваліфікаційною комісією суддів, три члени - Кабміном, шість членів - Верховною Радою, двоє з яких мають бути суддями. ВСУ вважає, що більшість у складі Спеціальної комісії повинні складати судді, обрані суддями. Звернена увага, що в законопроекті відсутні обмеження в часі по судових рішеннях, які підлягатимуть перевірці Спеціальною комісією. На думку ВСУ така невизначеність може привести до того, що перевірці підлягатимуть судді, що приймали рішення, які не відповідають рішенням Європейського суду з прав людини, з моменту ратифікації Україною Конвенції про захист прав людини і основних свободтобто з 1997 року. Крім того, ВСУ вважає, що сфера дії законопроекту повинна поширюватися і на суддів Конституційного Суду України.

Судді господарських судів також висловили свої зауваження до законопроекту. Вони, як і судді Верховного Суду, не згодні з пропозицією відносно складу Спеціальної комісії. На їх думку залучення представників старанної і законодавчої гілок влади приведе до порушення конституційного принципу розподілу держвладиа отже може вплинути на незалежність суддів, гарантовану Конституцією. Також судді не згодні з передбаченим автоматичним з моменту набуття чинності Закону звільненням з адміністративних посад голів вищих спеціалізованих судів і голів судів апеляційної і першої інстанцій, які призначені на такі посади після 30 липня 2010 року. Адже новий порядок призначення суддів на админдолжности набуде чинності через 13 місяців з дня набуття чинності Закону. Ця ситуація приведе до того, що суди залишаться взагалі без керівниківабо вони будуть призначені відповідно до певного чинного Закону "Про судоустрій і статус суддів" порядком, який зараз в суспільстві визнається неприйнятним. Судді також вважають, що звільнення з адміністративної посади повинне відбуватися не автоматичноа тільки після встановлення обставин, при яких суддя не може продовжувати обіймати відповідну адміністративну посаду в суді.

На круглому столі, що відбувся 5 березня, Міністром юстиції було зроблено заява про те, що законопроект буде допрацьований з урахуванням пропозицій адвокатського співтовариства України і громадськості. Нагадаємо, Закон "Про відновлення довіри до судової системи України" був зареєстрований у ВР 6 березня, його текст на сайті все ще відсутній.

Верховний Суд України

Закрито адміністративне виробництво у справі Олексія Веренцова про право на мирні збори

3 березня Верховний Суд України визнавщо міліція і суди порушили право Олексія Веренцова на свободу мирних зборів. Нагадаємо, Європейський суд з прав людини вказавщо справа "Веренцов проти України" "виявляє структурну проблему, а саме законодавчий пропуск відносно свободи мирних зборів, який залишається в Україні з часів розпаду Радянського Союзу"запропонував Україні розробити законодавство про мирні збори і присудив компенсацію у розмірі 6000 євро.

Для визнання договору оренди землі недійсним важливий момент його укладення, а не держреєстрації

У постанові від 19 лютого 2014 року у справі № 6-162ц13 про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними і зобов'язанні повернути земельні ділянки ВСУ вказавщо вирішуючи суперечку про визнання договору оренди землі недійсним у зв'язку з відсутністю в нім передбаченою частиною першої ст. 15 Закону "Про оренду землі" істотної умови, застосуванню підлягає ст. 15 цього Закону в редакції, діючій на момент укладення договору оренди, а не на момент його державної реєстрації.

Зроблено правове укладення відносно режиму загального майна подружжя, внесеного до статутного фонду приватного підприємства

При перегляді справи № 6-5цс14 ВСУ, проаналізувавши норми права : ст. ст. 63, 65 СК, ст. ст. 66, 67 ГК зробив висновок про те, що у випадку передачі дружинами свого загального майна до статутного фонду приватного підприємстваучасником якого є один з подружжя, майно переходить в приватну власність цього підприємства, а у іншого з подружжя право власності на майно (тобто речове право) трансформується в право вимоги (зобов'язальне право), суть якого полягає в праві вимоги виплати половини вартості внесеного майна у разі розділу майна подружжя (а не право власності на само майно) чи право вимоги половини отриманого доходу від діяльності підприємства, або половини майна, що залишилося після ліквідації підприємства.

Опубліковані правові укладення ВСУ за друге півріччя 2013 року

Інші новини

Свій варіант судової реформи запропонував Ігор Фомин, адвокат Юрія Луценка

Адвокат Ігор Фомин запропонував на розгляд громадськості Концепцію судової реформи в Україні, згідно якої пропонується ліквідовувати адміністративні і господарські суди, створити суди карної юрисдикції і реформувати МВС.

Судова палата у цивільних справах ВССУ засідає за новою адресою

З 5 березня 2014 року розгляд справ судовою палатою у цивільних справах ВССУ здійснюватиметься у будівлях ВССУ за адресою: просп. Повітрофлотський, 28. Касаційні скарги подаються у ВССУ за адресою: 01043, м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 4а.

Вищий адміністративний суд затвердив графік роботи під час президентських виборів

З 25 лютого 2014 року і до завершення виборчого процесу ВАСУ працюватиме з 9.00 до 24.00 (у неробочий час, святкові і неробочі дні - в черговому режимі).

Апеляционным адмінсудам спрямований огляд рішень, підготовлений по матеріалах рішень Вищого адміністративного суду

За допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM юристи можуть швидко підбирати максимально тотожні рішення по одному предмету і обставинам справи при роботі з колосальним масивом документів судової практики.

VERDICTUM - це новий продукт для практикуючих юристів від компанії "ЛІГА: ЗАКОН". У основі системи аналізу лежить програмний комплекс інноваційних пошуково-аналітичних алгоритмів і інструментів обробки текстів.

Безкоштовно протестувати VERDICTUM

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини