Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: рішення Верховної Ради і постанови Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд України

Обнародувана постанова, прийняте на засіданні Судової палати у цивільних справах 5 лютого 2014 року у справі № 6-160цс13 про стягнення заборгованості за кредитним договором. ПАО "Укрсиббанк" звернувся до суду з вимогою про стягнення з поручителів заборгованості внаслідок невиконання ТОВ "Торговий дім "Династія" договору овердрафту. Зокрема, ВСУ вказав, що застосовуючи до спірних правовідносин частину 1 ст. 559 ГК і дійшовши висновку про те, що внесення додатковою угодою змін в договір овердрафту відносно сплати комісії у розмірі 0, 25 % від суми ліміту за його пролонгацію, привело до збільшення відповідальності поручителя, суди не вказали, яким чином ці зміни основного договору вплинули на збільшення об'єму відповідальності поручителя, враховуючи, що комісійна винагорода не є борговою сумоюоскільки була сплачена позичальником вже при підписанні додаткової угоди, а термін дії договору продовжений лише на 12 днів.

При розгляді поділа № 6-143цс13 про зміну розміру аліментів, стягненні аліментів в твердій грошовій сумі ВСУ зробив правове укладення: Враховуючи відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, згідно з положеннями ст. 192 Сімейні кодекси зміна розміру аліментів може мати під собою і зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду в долі від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів в певній твердій грошовій сумі і навпаки).

19 лютого 2014 року на засіданні Судової палати у цивільних справах було розглянуто справа № 6-4ц14 о стягненні грошової компенсації вартості долі квартири, що знаходиться в загальній пайовій власності. У правовій позиції ВСУ, зокрема, вказано, що обмежуючи право позивача на грошову компенсацію вартості долі квартири, якою фактично володіють і користуються тільки відповідачі, і виходячи при цьому з інтересів останніх (їх скрутного матеріального становища), суду слід перевірити можливості сплати відповідачами такої компенсації і враховувати, що правовий режим загальної пайової власності повинен враховувати інтереси усіх її учасників і забороняє утиск прав одних учасників за рахунок інших.

Рішення Верховної Ради

Звільнений голова ВАСУ Ігор Темкижев

23 лютого 2014 року депутати прийняли постанова (проект № 4195) про внесення змін до Постанови ВР про обрання суддів № 4048 - VI від 17 листопада 2011 р. Звільнений голова Вищого администртивного суду України Темкижев Ігор Хажмуридович. Відмітимо, що у ВР зарегистрирвован проект постанови про відміну такого рішення ВР (№ 4195-П).

Звільнені судді Конституційного Суду за порушення присяги

24 лютого 2014 року народні депутати прийняли постанова про звільнення суддів КСУ (проект № 4076). Вирішено достроково припинити повноваження і звільнити за порушення присяги суддів : Головина Анатолія Сергійовича, Колосу Михайла Івановича, Маркуш Марію Андріївну, Овчаренко В'ячеслава Андрійовича, Пасенюка Олександра Михайловича. Відмітимо, що судді КСУ звернулися у Раду суддів з проханням відмовити Верховній Раді в задоволенні пропозиції відносно скликання позачергового з'їзду суддів України для вирішення питання про звільнення за порушення суддівської присяги деяких суддів. У зверненні говориться, що постанова ВР є незаконною, і тому виконанню не підлягає.

Депутати не змогли відновити Волкова на посаді судді Верховного Суду

Верховна Рада двічі голосувала за проект Постанови № 2042 про виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі № 21722/11 "Олександр Волков проти України", але потрібну кількість голосів не було набрано. За пропозицією автора проекту Н. Катеринчука, проект був відправлений на доопрацювання.

Реабілітовані особи, засуджені по статтях 191, 364, 365 і 367 УК в період з 1 феврля 2010 року до 1 березня 2014 року, відносно яких ЕСПЧ встановив порушення ст. 18 Конвенцій

На пленарному засіданні ВР 28 лютого був прийнятий Закон про реабілітацію осіб у виконання рішень Європейського суду з прав людини (проект № 4294). Реабілітовані особи, которыев період з 1 лютого 2010 р. до 1 березня 2014 г.были засуджені за скоювання злочинів, передбачених ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння їм шляхом зловживання службовим станом), ст. 364 (зловживання владою або службовим станом), ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) і ст. 367 (службова халатність) Карного кодексу і по скаргах яких ЕСПЧ встановив порушення статті 18 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (межі пременения обмежень прав). Нагадаємо, що порушення меж використання обмежень прав було встановлено ЕСПЧ у справі Тимошенко".

Декриминализирована "стаття Тимошенко"

28 лютого 2014 року набув чинності Закон № 746 - VII "Про внесення змін до Карного і Карного процесуального кодекси України відносно імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенцій ООН проти корупції" (прийнятий 21 лютого на основі законопреокта № 2023). Тепер ст. 365 УК, встановлююча відповідальність за перевищення влади або службових повноважень, може бути застосована тільки до працівників правоохоронних органів. Ст. 364 УК (зловживання владою або службовим станом) доповнена нормою, згідно якої зловживанням владою або службовим станом тепер є умисне, з метою отримання якої-небудь неправомірної вигоди для себе самого або іншої фізичної або юридичної особи використання службовим обличчям влади або службового стану всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди законом, що охоронявся, правам, свободам і інтересам окремих громадян або державним або громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Голова вищого спеціалізованого суду, його заступники призначатимуться на посаді строком на 5 років з числа суддів цього суду і звільнятися від посад Верховною Радою за уявленням відповідної ради суддів

28 лютого 2014 року набув чинності Закон № 769 - VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно окремих питань судоустрою і статусу суддів" (прийнятий ВР 23 лютого на основі законопроекту № 4186). Згідно із Законом голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники призначаються на посаді строком на 5 років з числа суддів цього суду і звільняються від посад Верховною Радою за уявленням відповідної ради суддів (раніше такі повноваження були покладені на Вищу раду юстиції). Також Верховна Рада обирає: професійного суддю безстроково, термін повноважень якого на посаді судді збіг; суддею безстрокова особа, яка раніше вже обіймала посаду судді не менше п'яти років, але на час розгляду питання про обрання не обіймає посаду судді; суддею раніше обраного безстроково до суду іншого рівня або до суду того ж рівня, але іншій спеціалізації.

Законопроекти

Судочинство зможе також здійснюватися міжнародним судом за правилами, встановленим міжнародним договором України

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 4212 відносно здійснення судочинства міжнародним судом. У Законі "Про судоустрій і статус суддів" пропонується встановити, що судочинство може також здійснюватися міжнародним судом за правилами, встановленим міжнародним договором України. У новій редакції може бути викладена ч.4 ст. 382 УК. Так, невиконання посадовцем рішень Європейського суду з прав людини або Міжнародного карного суду (Гаагського трибуналу) або іншого міжнародного судучиї рішення підлягають виконанню відповідно до міжнародного договору України, карається позбавленням волі на термін від 1 до 3 років з наступним позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

На період розробки нового Закону про Конституційний суд може бути припинена його діяльність

Народний депутат Юрій Одарченко пропонує визнати таким, що втратило силу Закон "Про Конституційний Суд України" (законопроект № 4154). Запропоновано доручити Комітету ВР з питань правової політики впродовж 3 місяців розробити проект нового Закону про КСУ, а також встановити, що на період до ухвалення нового Закону про КСУ процесуальна діяльність Конституційного Суду України припиняєтьсяусі відкриті виробництва зупиняються, виробництва по представлених конституційних представленнях і зверненнях не відкриваються.

Інші новини

Судову систему чекає люстрація

28 лютого 2014 року відбулося засідання Ради суддів України, учасники якого одноголосно вирішили призначити З'їзд суддів на 11 квітня 2014 року. На З'їзді планується розгляд звільнення суддів Конституційного Суду України. Також голова Ради суддів Василь Онопенко прогнозує розгляд питань стосовно Вищої ради юстиції, безпеки суддів, люстрації в судовій системі. Новообраний Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що скоро буде обнародуваний проект Закону про відновлення довіри до судової системи.

Закрита кримінальна справа по "Єдиних енергетичних системах України"

Суддя Київського районного суду Харкова Костянтин Садовский закрив кримінальна справа по "Єдиних енергетичних системах України", задовольнивши відповідне клопотання прокуратури у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Марина Ясинская

За допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM юристи можуть швидко підбирати максимально тотожні рішення по одному предмету і обставинам справи при роботі з колосальним масивом документів судової практики.

VERDICTUM - це новий продукт для практикуючих юристів від компанії "ЛІГА: ЗАКОН". У основі системи аналізу лежить програмний комплекс інноваційних пошуково-аналітичних алгоритмів і інструментів обробки текстів.

Безкоштовно протестувати VERDICTUM

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини