Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антикорупційні судді склали присягу: Президент вірить у кожного

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185148_prezident-priznachit-shche-trokh-antikoruptsynikh-suddv

11 квітня у Кловському палаці відбулась урочиста церемонія складання присяги антикорупційними суддями. 38 переможців конкурсу, рекомендованих Вищою кваліфікаційною комісією суддів і схвалених Вищою радою правосуддя, мають забезпечити Україну без корупції.

Вищий антикорупційний суд

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170601_opublkovano-zakon-pro-antikoruptsyniy-sud

Нагадаємо, за судовою реформою Вищий антикорупційний суд є спеціалізованим судом у системі судоустрою України, якому підвідомчі справи за обвинуваченням у корупції топових можновладців. Закон "Про Вищий антикорупційний суд" набув чинності 14 червня 2018 року, сам суд повинні були сформувати до 19 червня 2019 року. Судді вже призначені, отже, після їх зборів буде оголошено про початок роботи ВАС і йому почнуть передавати справи, віднесені до підслідності Національного антикорупційного бюро (стаття 216 КПК: злочини, вчинені нардепами, міністрами, суддями, вищими чиновниками тощо).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/173225_vdomiy-poryadok-peredach-sprav-do-antikoruptsynogo-sudu

Порядок передачі справ врегульовано окремим Законом.

Промова Президента

На урочистій церемонії були присутні перші особи держави: Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Прем'єр-мінстр Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова ВККС Сергій Козьяков, Голова Ради суддів Олег Ткачук.

Високоповажне панство стояло по обидві руки від Президента України Петра Порошенка, який після звучання Гімну Української Держави відкрив церемонію, звернувшись до присутніх з палкою промовою.

https://jurliga.ligazakon.net/news/151085_vstupili-v-silu-izmeneniya-v-sudoustroystve-i-statuse-sudey

Перш за все, Президент нагадав, що стратегічне рішення про створення антикорупційного суду було прийнято ще 3 роки назад - депутати проголосували за внесення змін до Конституції та прийняли новий Закон про судоустрій. А ухвалюючи в минулому році Закон "Про Вищий антикорупційний суд" "ми твердо вірили, що цей суд не тільки посилить судову систему. Суд стане справжньою опорою для нашої держави в надзвичайно важливій і чутливій сфері - сфері боротьби з корупцією".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/181647_utvoreno-mzhnarodnu-radu-z-vdboru-antikoruptsynikh-suddv

Петро Порошенко нагадав, що до проведення конкурсу були залучені міжнародні експерти з унікальним досвідом боротьби з корупцією, зазначивши, що для нього конкурс став "справжнім проривом", адже всі процедури були "безпрецедентно прозорими і публічними": за кожним етапом можна було стежити в прямому ефірі. Президент подякував членам ВККС "за цю блискучо організовану роботу", проведену у такий короткий термін, демонстрацію високих стандартів як для України, так і для світу, адже важко знайти приклади такого скоординованого і прозорого добору суддів. "Я, як Президент, мрію, щоб кожний український експерт був настільки фаховим та відповідав етичним стандартам, як члени Громадської ради міжнародних експертів при ВККС", - зазначив П. Порошенко, подякувавши нашим іноземним партнерам за цей унікальний досвід.

Президент виказав жаль, що через темп добору антикорупційних суддів за цей час не відбулось перезавантаження суддів першої інстанції, адже зараз "ми платимо за це високу ціну, бо нереформовані суди створюють великі ризики". Разом з тим, він сподівається, що наразі вже можна зайнятися перезавантаженням першої ланки судової системи. [Про складнощі процесу ЮРЛІЗІ розповів член ВККС Михайло Макарчук].

"Результат цієї праці ми бачимо вже сьогодні - 38 суддів приступають до виконання обов'язків в абсолютно новому суді. У вас є всі важелі, всі інструменти, щоб бути ефективними, бо судовою реформою вам вперше в історії України надана незалежність і від законодавчої, і від виконавчої гілок влади, так само як і від Президента. Профільним Законом передбачені гарантії вашої безпеки і фінансування, за що я дякую Уряду. Адже в умовах, коли кожна копійка платників податку є на рахунку, бо треба фінансувати і оборону, і заходи боротьби з бідністю, важливим є розуміння, що дешеві суди загрожують національній безпеці. Я розумію, що кожен з вас зробив вибір на користь Української Держави, поставивши особисту безпеку на друге місце. Я дуже вдячний за цей непростий вибір!".

Петро Порошенко нагадав, що для суду вже виділені приміщення. І хоча суд ще не створений, «ми не маємо гаяти жодної години для початку його роботи», - додав Президент, радіючи, що в суді працюватимуть і судді, і науковці, і адвокати (загалом 42 % не є кар'єрними суддями), адже ефективність такої роботи продемонстрував Верховний Суд.

«Шановні судді, саме вам на чистому аркуші доведеться писати нову історію, будувати нову систему, керуючись європейськими стандартами та цінностями. А я вірю в кожного з вас! Я точно вірю в нашу країну! Наголошую, що створенням антикорупційного суду завершується створення незалежної антикорупційної інфраструктури, тож на ваші плечі лягає надзвичайно висока відповідальність. І я твердо переконаний: ви з цим впораєтесь. Успіхів вам. Слава Україні!», - завершив свою промову Президент, отримавши у відповідь традиційне «Героям слава!».

Урочисте складання присяги 38 суддями

Оголосив же президентські укази № 128/2019 та № 129/2019 про призначення антикорупційних суддів Олексій Філатов. Відповідно до законодавства суддя набуває повноважень після складання присяги у присутності Президента. Текст присяги зачитав суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Сергій Боднар (схвалений ВРП лише після додаткової перевірки). Нагадаємо її текст: "Я, (ім'я та прізвище), вступаючи на посаду судді, урочисто присягаю Українському народові об'єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно, справедливо та кваліфіковано здійснювати правосуддя від імені України, керуючись принципом верховенства права, підкоряючись лише закону, чесно і сумлінно здійснювати повноваження та виконувати обов'язки судді, дотримуватися етичних принципів і правил поведінки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді або підривають авторитет правосуддя".

38 антикорупційних суддів склади цю присягу і підписали цей текст, який зберігатиметься в їхньому досьє: Микола Глотов, Інна Калугіна, Дмитро Михайленко, Андрій Никифоров, Олег Павлишин, Ігор Панаід, Віктор Панкулич, Олександр Семенников, Валерія Чорна, Даниїла Чорненька, Інна Білоус, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Тетяна Гавриленко, Віталій Дубас, Лариса Задорожна, Олег Коліуш, Олексій Кравчук, Віталій Крикливий, Віктор Маслов, Віра Михайленко, Наталя Мовчан, Сергій Мойсак, Віктор Ногачевський, ОксанаОлійник, Ольга Саландяк, Катерина Сікора, Ігор Строгий, Олена Танасевич, Олег Ткаченко, Леся Федорак, Олег Федоров, Тимур Хамзін, Катерина Широка, Ярослав Шкодін, Сергій Боднар, Маркіян Галабала, Євген Крук.

Промова Голови Верховного Суду

Новопризначених антикорупційних суддів привітала Голова Верховного Суду Валентина Данішевська: "Я вдячна вам за сміливість обрати саме цей шлях і бажаю лише успіхів. Ваша присяга була щирою і переконливою. Вочевидь, ви повною мірою відчули відповідальність, яку берете на себе. Я хочу, щоб доля була прихильною до вас і щоб вона дозволила вам пронести цю присягу через все життя, ніколи її не зрадивши. Посада судді вимагає не лише чесної праці - вона обумовлює обмеження в приватному житті, які стосуються і членів вашої сім'ї. Тож я бажаю кожній суддівській родині взаємоповаги, взаєморозуміння і підтримки. Ви приєдналися до суддівських лав в часи великих змін: деполітизації судової системи, отримання незалежності від інших гілок влади. Разом з незалежністю ми отримали підвищену відповідальність, помножену на високий запит суспільства на справедливість та боротьбу з корупцією. Я бажаю, щоб саме в ваших руках терези Феміди врівноважились, адже на одній шальці - жорстка боротьба з корупцією, а на іншій - забезпечення прав людини. Адже Конституція визначає, що людина є найвищою соціальною цінністю".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/166723_novyy-verkhovnyy-sud-contra-spem-spero

Пані Данішевська зазначила, що попереду на антикорупційних суддів чекає і організаційна робота, але оскільки у Верховного Суду вже є подібний досвід - колеги готові прийти на допомогу.

"Лише всі разом ми можемо досягти успіху, адже як успіх, так і поразка кожного з нас - це успіх або поразка всієї судової системи. Маємо спільні завдання і спільну стратегічну мету - мусимо повернути авторитет судової системи, підвищити довіру до суду!", - завершила В. Данішевська, побажавши колегам здоров'я та наснаги.

На цьому урочиста церемонія була завершена і високоповажні гості залишили залу пленумів Кловського палацу під оплески присутніх.

Що ж, сподіваємось, антикорупційні судді залишаться вірними присязі та вершитимуть справедливе правосуддя, караючи винних, дотримуючись високих етичних стандартів та забезпечуючи права людини.

Марина Ясинська, головний редактор ЮРЛІГИ

Фото: сайт ВККС

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости