Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набули чинності зміни в судоустрої і статусі суддів

Реклама

Сьогодні, 30 вересня, набули чинності Закон № 1401 - VIII про внесення змін до Конституції України (відносно правосуддя) і Закон № 1402 - VIII "Про судоустрій і статус суддів"які були прийняті 2 червня.

Судоустрій

Змінена система судоустрою України - тепер вона 3-звеньевая. Верховний Суд (перейменований з Верховного Суду України) став вищим судом. У його складі діють:

1. Велика Палата;

2. Касаційний адміністративний суд. Створюються окремі палати для розгляду справ відносно: 1) податків, зборів і інших обов'язкових платежів; 2) захист соціальних прав; 3) виборчі процеси і референдуми, а також захисту політичних прав громадян;

3. Касаційний господарський суд. Обов'язково створюються окремі палати для розгляду справ по: 1) банкрутству; 2) захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним і конкурентним законодавством; 3) корпоративних суперечок, корпоративних прав і цінних паперів;

4. Касаційний карний суд;

5. Касаційний цивільний суд.

Всього у ВС може бути не більше 200 суддів.

Також вводяться вищі спеціалізовані суди як суди першої інстанції по розгляду окремих категорій справ :

- Вищий суд з питань інтелектуальної власності;

- Вищий антикорупційний суд.

Суди першої інстанції стануть окружними. Місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах або районах в містах, або в місті, або в районі (районах) і місті (містах). Місцевими господарськими судами є окружні господарські суди. Місцевими адміністративними судами є окружні адміністративні суди, а також інші суди, визначені процесуальним законом.

Апеляційні суди створюються в апеляційних округах. Вони діють як суди апеляційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, - як суди першої інстанції, по розгляду цивільних, карних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Судді

Скасований 5-річний "випробувальний" термін для суддів. Вони відразу призначаються безстроково. Змінюється процедура призначення на посаду - суддя призначається Президентом за уявленням Вищої ради правосуддя. Призначення на посаду судді здійснюється за конкурсомокрім випадків, визначених законом. Імунітет судді урізається до функціонального. Змінюється перелік підстав для звільнення - зокрема, виключено таке оснвоание як порушення присяги. Судді повинні будуть щорічно, окрім декларації про прибутки подавати декларації про сімейні зв'язки і доброчесність для того, щоб можна було оцінити відповідність законним прибуткам їх способу життя. Підвищується розмір винагороди суддів. Базовий розмір посадового окладу судді складає:

1) 30 мінімальних заробітних плат - судді місцевого суду;

2) 50 мінімальних заробітних плат - судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду;

3) 75 мінімальних заробітних плат - судді Верховного Суду.

До базового окладу застосовуються регіональні коэфициенты, також передбачені доплати за вислугу років, наукову міру, допуск до держтаємниці і за заняття посад в суді.

Підвищується віковий ценз для суддів. Суддею може бути призначений громадянин України не молодше 30 і не старше 65 років, що має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права не менше п'яти років, компетентний, доброчесний і такий, що володіє державною мовою. Суддею Верховного Суду може стати не лише суддя, що пропрацював 10 років, але і учений або адвокат (з 10-річним стажем).

Адвокатура

Вводиться поетапна монополія адвокатури. На рівні Конституції закріплено, що тільки адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від карного звинувачення. Законом можуть бути визначені виключення відносно представництва в суді по трудових суперечках, суперечках про захист соціальних прав, відносно виборів і референдумів, в малозначних спорах, а також у зв'язку з представництвом малолітніх або неповнолітніх осіб і осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена.

Відмітимо, над изменениеми Закону про адвокатуру працює Радий з судової реформи при Президентові. При цьому керівництво Національної асоціації адвокатів України бачить майбутнє професії по-іншому.

Конституцією встановлено, що представництво виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді і судах касаційної інстанції (відмітимо, що нова система не передбачає касаційних судів поза ВС) здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року ; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади і органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Представництво в суді в процесах, початих до 30 вересня 2016 року, здійснюється за правилами, що діяли до набуття чинності, - до прийняття у відповідних справах остаточних судових рішень, що не підлягають оскарженню.

Прокуратура

Урізають функції прокуратури. Вона тепер здійснює:

1) підтримка публічного звинувачення в суді;

2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, рішення відповідно до закону інші питань в ході карного виробництва, контроль за негласними і іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

3) представництво інтересів держави в суді у виняткових випадках і в порядку, визначених законом.

Перехідний період

З 30 вересня:

- призначення, припинення повноважень і звільнення суддів здійснюється відповідно до Конституції з урахуванням внесених змін;

- члени Вищої ради юстиції, призначені до набуття чинності справжнього Закону, здійснюють повноваження членів Вищої ради правосуддя впродовж терміну їх повноважень, але не довше, ніж до 30 квітня 2019 року;

- Міністр юстиції України і Генеральний прокурор України припиняють свої повноваження членів Вищої ради юстиції.

Прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів функцію досудового розслідування до початку функціонування органів, яким законом будуть передані відповідні функції, а також функцію нагляду за дотриманням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, - до набуття чинності закону про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.

Усіх діючих суддів перевірять на відповідність займаної посади - вони пройдуть квалифоценивание.

При реорганізації або ліквідації судів судді мають право подати заяву про відставку або заяву про участь в конкурсі на іншу посаду судді. До впровадження нового адміністративно-територіального устрою України, але не більше ніж до 31 грудня 2017 року, створення, реорганізація і ліквідація судів здійснюється Президентом. Впродовж двох років переклад судді з одного суду в іншій здійснює Президент на підставі відповідного представлення Вищої ради правосуддя.

З'їзд суддів України повинен обрати трьох членів Вищої ради правосуддя не пізніше за три місяці після набуття чинності закону, регулюючого діяльність Вищої ради правосуддя. Нагадаємо, законопроект про Вищу раду правосуддя тільки внесений до парламенту.

Верховна Рада повинна передати уявлення про обрання суддів безстроково, які не були нею розглянуті, у Вищу раду правосуддя.

Не розглянуті матеріали і представлення Вищої ради юстиції про призначення суддів строком на 5 років повертаються у Вищу раду правосуддя для вирішення питання про призначення суддів на посади в новому порядку.

Крім того

Норма Конституции про можливість України визнати юрисдикцію Міжнародного карного суду на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного карного суду набуде чинності через 3 року.

Вводиться інститут конституційної скарги - громадяни можуть звернутися до Конституційного Суду, який вирішить питання про конституційність закону України. Конституційна скарга може бути подана у разі, якщо усі інші національні засоби правового захисту вичерпані.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини