Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У 2014 році населення опитають на предмет поширеності корупції

Реклама

Мінюст і Минэконоразвития спільним наказом від 30 вересня 2013 року № 2055/5/1153 ствердили концептуальні основи національної системи оцінки рівня корупції і створили робочий гурт з питань організації і проведення пілотного опитування про поширеність корупції.

Відповідно до документу комплексна національна система оцінки рівня корупції грунтується на зборі, аналізі і узагальненні таких даних:

- статистична звітність спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції;

- інформація про виконання органами державної влади заходів по запобіганню і протидії корупції;

- результати соціологічних досліджень, що проводяться науково-дослідними і соціологічними інститутами, з питань поширення корупції;

- інформація про поширеність корупції, отримана з інших джерел (наприклад, експертні оцінки, результати тематичних наукових досліджень).

Визначені два концептуальні підходи до визначення поширеності корупції. По першому підходу оцінка базується на вивченні рівня включеності населення у певні корупційні практики (наявність корупційного досвіду), по другому - на прособенностях сприйняття населенням певних різновидів корупції.

Для цілей опитування під корупційною практикою розуміється життєва ситуація, яка визначається на основі інформації, наданої респондентом, і має ознаки корупційного правопорушення з боку самого респондента і / або осіб, з якими він контактував в такій ситуації, а під сприйняттям корупції - відношення населення до ситуації з корупцією в суспільстві в цілому або в окремих сферах громадського життя.

Аналіз поширеності корупційних практик і сприйняття корупції включає напрями:

- кількісно-якісна характеристика корупційного досвіду населення (зокрема, поширеність корупційних практик при наданні адміністративних послуг, поширеність корупційних практик в приватній сфері);

- відношення населення до ситуації з корупцією в Україні (зокрема, міра інформованості населення про державну антикорупційну політику, оцінка населенням якості роботи суб'єктів, що здійснюють заходи по запобіганню і протидії корупції).

Опитування населення про поширеність корупції в Україні в 2014 році проводитиметься на основі розроблених і затверджених робочою групою методологічних положень у пілотному режимі з метою отримання інформації, необхідної для можливості впровадження такого опитування на постійній основі з певною періодичністю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини