Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перед продажем права оренди земельної ділянки треба переконати держреєстратора, - юрист

26 вересня 2013, 13:26
533
0
Реклама

Орендне землекористування в агропромисловому комплексі вже який рік продовжує залишатися досить хворобливим питанням. Проте, незважаючи на ряд законодавчих ініціатив, в т.ч. нові правила реєстрації прав на земельні ділянки, ситуація істотно не змінилася в кращу сторону. Одним з таких неврегульованих питань залишається продаж права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначеннястверджує Олександр Шишкановпартнер ЮК Jurimex. Юрист припускає, що з прийняттям необхідної законодавчої бази цей механізм деяким чином зможе замінити для аграріїв право власності.

Так, у продажу права оренди є ряд перевагзокрема, у такому разі орендні правовідносини не уриваються і, крім того, вони встановлюються безпосередньо з власником земельної ділянки, а не з іншими особами, як це відбувається в стосунках суборенди, приміром. Також продаж права оренди є досить гнучким механізмом, міркує пан Шишканов, адже сторони тут не залежать один від одного.

Проте, головним мінусом такого продажу є відсутність чіткого законодавчого регулювання, немає прямих визначень, що ставати проблемою при спілкуванні з працівниками реєстраційної служби. Так, оскільки за набувачем права оренди необхідно зареєструвати таке право, а держреєстраториза відсутністю відповідних норм закону або роз'яснень вищестоящих органів, просто відмовляються проводити такі реєстраційні дії.

Крім того, приймаючи рішення про продаж права оренди варто враховувати можливі податкові наслідки, а саме - оподаткування ПДВ, позбавлення статусу платника фіксованого з/х податку, ін.

Виходячи з існуючої нормативної бази, юрист робить висновок, що продаж права оренди є формою заміни сторони в договорі.

На практиці варто врахувати, що продаж права оренди вимагає згоди орендодавця, а також не можуть змінюватися умови договору оренди, договір полягає в тій же формі, що і договір оренди, тобто письмово, і у разі потреби завіряється нотаріально.

Враховуючи позицію реєстраційної служби, спочатку слід провести роз'яснювальну роботу з реєстратором, пояснивши йому, що ці дії не порушують Закон, радить юрист.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини