Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет забракував проект про відгук нардепа

18 квітня 2013, 09:01
130
0
Реклама

Комітет з питань правової політики розглянув законопроект № 1012 про відгук народного депутата не відповідає Конституції України. Проектом пропонується визначити порядок, підстави відгуку народного депутата, а також відповідальність за невиконання вимог.

Підставами для відгуку виборцями народного депутатазгідно із законопроектом, можуть бути: порушення положень Конституції і законів України (якщо це встановлено судом); пропуск впродовж року більше половини пленарних засідань Верховної Ради або/і його органів, до складу яких він обраний; систематичне невиконання доручень Верховної Ради, відповідного комітету, депутатської фракції (групи), тимчасової або спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, до складу яких він обраний; невідповідність практичної діяльності депутата основним принципам і положенням його передвиборної програми або передвиборної програми партії, за списком якої він обраний; використання депутатського мандату в особистих або корисливих цілях; голосування на засіданні Верховної Ради чужими картками (за іншого депутата).

Підтримуючи в цілому законодавчу ініціативу, метою якої є посилення політичної і правової відповідальності народних депутатів перед своїми виборцями, підвищення ефективності роботи Верховної Ради, члени Комітету, в той же час, вважають, що законопроект містить ознаки невідповідності Конституції України.

Так, згідно з проектом, відгук виборцями народного депутата тягне дострокове припинення його повноважень. Але Конституція передбачає вичерпний перелік підстав, з настанням яких повноваження народного депутата припиняються достроково- у випадку: складанні повноважень за його особистою заявою; набирання законної сили звинувачувального вироку відносно нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України; смерті. Повноваження народного депутата також припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду у разі невиконання ним вимоги відносно несумісності депутатського мандату з іншими видами діяльності.

Серед приведених підстав дострокового припинення повноважень народного депутата, відмічали члени Комітету, немає передбаченого проектом закону основи відгуку його виборцями. Таку ж правову позицію в цьому питанні займає Міністерство юстиції, а також Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради у своїх виводах до законопроекту.

Парламентарі вважають, що ця законодавча ініціатива може бути підтримана тільки за умови внесення відповідних змін до Конституції України.

Джерело: сайт ВР.

Нагадаємо, що цей проект С. Мищенко подавав і у ВР минулого скликання, читайте детальніше -
Виборцям можуть дозволити відкликати депутатів за "прогули" засідань ВР .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини