Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафувати за ялинки без чіпів не будуть?

11 грудня 2012, 09:30
958
7
Реклама

Минулого тижня багато ЗМІ розповсюдили інформацію за підсумками прес-конференції глави Державного агентства лісових ресурсів - стосовно того, що штрафувати будуть і продавців, і покупців ялинок без електронних чіпів.

Реалізація новорічних ялинок дозволяється, тільки якщо на них є електронний чіп. Якщо ж чіпа немає, ялинка затримується, і підприємцеві загрожує "дуже великий штраф і дуже великі проблеми - аж до кримінальної справи"- розповідав чиновник, стверджуючи, що так само штрафуватимуть і громадян України, які придбали новорічну ялинку без спеціального електронного чіпа, - мінімум на 274 грн.

Поспішаємо заспокоїти панікуючих покупців - чинним законодавством  України не передбачено ніякої відповідальності за купівлю новорічної ялини без чіпа.

Горезвісна постанова Кабінету Міністрів від 23 липня 2008 року № 665 "Про затвердження такс для числення розміру збитку, заподіяного лісу", на яке посилаються чиновники, встановлює такси для числення розміру збитку, заподіяного лісу підприємствами, установами, організаціями і громадянами у зв'язку з :

- незаконним вирубуванням і ушкодженням дерев і кущів до  міри припинення росту;
- ушкодженням дерев і кущів до міри неприпинення росту;
- знищенням або ушкодженням лісових культур, природного підросту і самосіву на землях, призначених для відновлення лісу;
- знищенням або ушкодженням сіянців, саджанців в лісових розсадниках і на плантаціях;
- самовільною заготівлею сіна і випасом худоби на лісових ділянках;
- знищенням або ушкодженням обмежувальних знаків в лісах;
- ушкодженням сіножатей, пасовищ і ріллі на землях лісогосподарського призначення;
- знищенням або ушкодженням лесоосушительных канав, дренажних систем і доріг на лісових ділянках;
- порушенням правил заготівлі лісової підстилки;
- порушенням правил заготівлі лікарських рослин, дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід і так далі

Сама ж такса обчислюється залежно від діаметру вирубаного або пошкодженого дерева, віку лісових культур і так далі. Тобто - у постанові  ні слово не міститься об притягнення до відповідальності при купівлі новорічної ялини без чіпарозповіла ЮРЛИГЕ юрисконсульт Національної правової палати Надія Рыбальченко.

У теж час за незаконне вирубування дерев і кущів в лісах чинним законодавством України передбачена адміністративна і карна відповідальність.

Статтею 65 КоАП за незаконну  вирубування і ушкодження дерев і кущів; знищення або ушкодження лісових культур, сіянців або саджанців в лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, передбачена відповідальність у вигляді штрафу  у розмірі: для громадян -  від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян і для посадовців - від 7 до 12 неоподатковувані мінімумів.

Статтею 246 Карного кодексу за незаконне вирубування дерев і кущів в лісах, захисних і інших лісових насадженнях, що заподіяло істотний збиток, а також здійснення таких дій в заповідниках або на територіях і об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших nbsp, що особливо охороняються&; лісах, передбачена відповідальність у вигляді  штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів або арешту строком до 6 місяців, або ж обмеження свободи строком до 3 років, або позбавлення волі на той же термін, з конфіскацією незаконно здобутого.

Надія Рыбальченко

Впровадження електронного обліку безумовно є похвальним для посилення боротьби з браконьєрством і захисту лісів в Україні. Але з іншого боку, ті ж органи влади повинні діяти відповідно до чинного законодавства України. На основі ж чого впроваджується електронний облік новорічних ялин?

16 вересня 2009 року Кабінетом Міністрів була затверджена Концепція створення єдиної державної системи електронного обліку деревини, метою  якою була боротьба з незаконними вирубуваннями  і тіньовим ринком деревини.  Концепція повинна була впроваджуватися упродовж 2009 - 2012 г.г. "Єдине, що вдалося знайти, - посилання на наказ Державного агентства  лісових ресурсів України. Цей наказ нібито зобов'язує забезпечувати усі новорічні ялини чіпами. Але ознайомитися з його змістом так і не вдалося, тому що він відсутній, - як на офіційному сайті Державного  агентства  лісових ресурсів України, так і сайті Верховної Ради України і в інших базах законодавчих актів України"- розповіла Н. Рыбальченко.

Так на що ж посилатися, щоб довести, що чіп/бирка/штрих-код для ялин зараз обов'язкові? Яким нормативно-правовим актом встановлена така вимога? Звичайно ж, відсутність чіпа свідчить, що про те, що ялина була зрубана незаконно. Але, як відмічає юрист, правовий механізм  залучення винних до відповідальності на сьогоднішній момент належним чином не прописаний і не продуманий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини