Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Врегульовано питання надання відпустки суддям

29 жовтня 2012, 11:01
820
1
Реклама

Радою суддів України розглянуто питання порядку розрахунку тривалості щорічної оплачуваної відпустки судді. Так, статтею 130 Закону "Про судоустрій і статус суддів" передбачено два види щорічних відпусток : щорічна оплачувана відпустка тривалістю 30 робочих днів і додаткова оплачувана відпустка 15 календарних днів. КЗоТ передбачена п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Враховуючи приведене, являється помилковим застосування при визначенні тривалості щорічної відпустки суддям статті 5 Закону "Про відпустки", згідно з нормами якої числення відпусток здійснюється в календарних днях.

Також, на думку Ради суддів, при перекладі робочих днів відпустки суддів в календарні слід враховувати положення частини третьої статті 22 Конституції, згідно якої при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту і об'єму існуючих прав і свобод.

Роз'яснення Минсоцполитикивикладені в листі від 20 грудня 2011 року № 12763/0/14-11/13 відносно перерахунку тривалості відпустки з робітників в календарні дні, з урахуванням шестиденного робочого тижня, не є нормативно-правовим актом в розумінні статті 117 Конституцій України і не підлягають застосуванню при наданні і обчисленні кількості днів відпустки суддям.

За підсумками розгляду Радою суддів України прийнято рішення погодитися з позицією Верховного Суду України і органів суддівського самоврядування по застосуванню практики надання суддям, згідно із статтею 130 Закону "Про судоустрій і статус суддів", щорічної оплачуваної чергової відпустки з 1 січня 2012 року у календарних днях з урахуванням п'ятиденного робочого тижня.

Джерело: Судова влада.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини