Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент затвердив спрощення процедури реєстрації земельних ділянок і прав на нерухомість

4 липня 2012, 14:13
249
1
Реклама

Законом пропонується доповнити ст. 4 Декрети Кабміну "Про державне мито" положеннями, згідно з якими пільги по сплаті державного мита мають органи держвлади (посадовці) - за реєстрацію обтяження права на нерухоме майно, і органи виконавчій владі, органи місцевого самоврядування - за реєстрацію права власності держави, територіальної общини на земельні ділянки, яке виникло через закон.

Також, проект визначає, що нотаріус при здійсненні нотаріальних дій з нерухомістю, об'єктом незавершеного будівництва має доступ і користується Держреєстром прав на нерухоме майно і є спеціальним суб'єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно (також, має друк такого реєстратора). Нотаріус може здійснювати пошук в такому Реєстрі відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об'єкт незавершеного будівництва, обтяжили таких прав і по його результатах формує виписку з Держреєстру прав на нерухоме майно, яка залишається в справах державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса.

Крім того, держреєстратор при проведенні реєстрації прав, що виникли і зареєстрованих в установленому порядку до 1 січня 2013 рокупросить від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, які проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів і тому подібне), необхідну для реєстрації прав і їх обтяжили якщо такі документи не були представлені заявником або якщо документи, представлені заявником, не містять відомостей про правоприобретателе або про нерухоме майно . Органи, до яких поступив такий запит зобов'язані безоплатно у течії трьох робочих днів надати державному реєстраторові відповідну інформацію, зокрема про зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.

Законопроектом передбачена можливість подачі документів на держреєстрацію прав як в паперовій, так і в електронній формі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини