Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ: единщики, що перейшли на загальну систему, не відповідають за будь-які податкові порушення в 2011 р.

15 травня 2012, 17:27
182
0
Реклама

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) листом № 1197/12/13-12 від 4 травня 2012 року роз'яснив апеляційним адміністративним судам порядок застосування положень пункту 6 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Згадана норма передбачає звільнення від фінансової відповідальності за порушення податкового законодавства за підсумками діяльності в друго-четвертому календарних кварталах 2011 року платників податків 2-х категорій :

- платників податку на прибуток;

- платників податків, що перейшли із спрощеною на загальну систему оподаткування.

На думку ВАСУ, звільнення від фінансових санкцій платників податку на прибуток пов'язане з перебуванням осіб в цьому статусі, тобто звільнення може торкатися лише порушень правил стягування (стягнення) саме цього податку - податку на прибуток. Відповідальність за порушення інших норм законодавства наставатиме для таких платників на загальних підставах.

Що ж до платників, що перейшли на загальну систему оподаткування, то вони звільняються від фінансових санкцій за порушення в друго-четвертому кварталах 2011 року незалежно від виду податку, норми по стягуванню якого порушені. Інше тлумачення цієї норми, на думку Суду, позбавило б норму про звільнення окремого правового змісту - вона виявилася б непотрібною, оскільки усі випадки звільнення платників охоплювалися б попередньою нормою. Таким чином, звільнення тих, що перейшли на загальну систему оподаткування поширюється на будь-хто досконалі ними у вказаний період правопорушення.

При цьому ВАСУ визнав необхідним звернути увагу на два принципові моменти.

Звільнення від фінсанкцій, передбачене пунктом 6 підрозділу 10 розділу ХХ НК, застосовується виключно до правовідносин, що виникли після набуття чинності Податкового кодексу, тобто після 1 січня 2011 року. Платники, що перейшли на загальну систему раніше цієї дати, в категорію звільнених не потрапляють.

Перехід на загальну систему (в цілях звільнення від фінсанкцій) має бути здійснений в результаті цілеспрямованих дій самого платника - подачі їм заяви або неотримання їм свідчення платника єдиного податку на наступний роки. Від переходу слід відрізняти втрату платником права знаходитися на спрощеній системі внаслідок порушення ним обов'язкових правил перебування в ній (зокрема, внаслідок перевищення граничного об'єму виручки).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини