Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС: порядок виправлення помилок в Розрахунку частини чистого прибутку

7 травня 2012, 18:02
193
0
Реклама

Державна податкова служба України в листі № 11361/7/15-1217 від 19.04.2012 р. роз'яснила порядок виправлення помилок в Розрахунку частини чистого прибутку (доходу).

Частина чистого прибутку підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами і їх об'єднаннями і вказується в декларації по податку на прибуток підприємства.

Як вважає ДПС, "частина чистого прибутку (доходу)" у контексті НК не є податковим платежем і тому порядок, визначений статтею 50 Податкового кодексу для уточнення показників Розрахунку чистого прибутку не застосовується.

Проте контроль за відрахуванням частини чистого прибутку покладений на ДПС.

Ця "частина" визначається за результатами фінансової діяльності підприємства і расчитывается по правилах бухобліку. Її сума вказується в Звіті про фінансові результати. Порядок виправлення помилок у финотчетности визначений Положенням (стандартом) бухобліку 6. Виправлення помилок, допущених в попередніх періодах, вимагає повторного віддзеркалення відповідної порівняльної інформації у финотчетности.

Тому держпідприємства, що допустили у финотчетности помилки, мають право виправити їх за допомогою порівняльної інформації у финотчетности.

У разі помилки в Розрахунку частини чистого прибутку за певний період, платник має право виправити помилку в Розрахунку за наступний звітний період, що складається наростающим підсумком.

У разі помилки в Розрахунку частини чистого прибутку в попередніх роках, платник має право виправити помилку в Розрахунку за наступний звітний рік.

ДПС відмічає також, що платники цього "платежу" при самостійному виявленні факту заниження зобов'язання в Розрахунку, не притягуються до відповідальності, передбаченою НК, але, враховуючи норми КоАПпритягуються до адміністративної відповідальності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини