Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ: про особливості стягнення податкового боргу з фізосіб

7 травня 2012, 16:30
191
0
Реклама

Вищий адміністративний суд у своєму листі № 1198/12/12-12 від 04.05.2012 р. розглянув особливості стягнення податкового боргу з платників податків - фізичних осіб порівняно з порядком погашення податкового боргу юридичними особами.

Серед особливостей стягнення податкового боргу з фізосіб ВАСУ відмічає наступні. По-перше, стягнення такого податкового боргу може ініціюватися виключно за допомогою поводження з тим, що відповідає позовом до суду. Звернутися з представленням в порядку статті 183-3 КАС у вказаному випадку податковий орган не має права.

По-друге, ВАСУ звертає увагу, що в позовному виробництві у таких справах розглядаються вимоги про стягнення податкового боргу в цілому і не застосовуються окремі процедури стягнення засобів по податковому боргу і продажу майна, що знаходиться в податковій запоруці.

І, нарешті, по-третє, виконання рішення суду про стягнення податкового боргу з фізичного особи-платника податків здійснюється не податковими органами, а державною старанною службою згідно Закону про старанне виробництво.

У листі ВАСУ також відмічає, що податкова вимога спрямовується фізичним особам в тому ж порядку і по тих же підставах, що і платникам податків - юридичним особам і має таке ж правове значення. Право на поводження з позовом про стягнення податкового боргу з фізособи виникає через 60 календарних днів з моменту напряму такому платникові податкової вимоги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини