Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не може забезпечити "кредитний" позов забороною на виїзд за кордон - ВССУ

19 квітня 2012, 17:56
344
0
Реклама

Пленум Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ у своєму Постанові № 5 від 30 березня 2012 року торкнувся теми заборони виїзду відповідача за межу в спорах, що виникають з кредитних правовідносин.

Так, на думку ВССУ, заява про забезпечення позову в спорах, що виникають з кредитних правовідносин, шляхом заборони виїзду за межі України не може бути задоволено.

Як мовиться в постанові, заборона виїзду відповідача за межі України не може належати і до "інших" видів забезпечення позову (частина друга статті 152 ГПК)оскільки згідно із статтею 33 Конституції України свобода пересування, вільний вибір місця проживання і право вільно покинути територію України можуть бути обмежені тільки законом.

Питання про тимчасове обмеження в праві виїзду вирішується при виконанні судових рішень, винесених по позовах з кредитних правотношений в порядку, передбаченому статтею 11 Закону України "Про старанне виробництво" і статтею 377-1 ГПК, зокрема у разі доказу факту ухилення боржника від виконання зобов'язання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини