Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС роз'яснила підстави для повторного штрафу за несвоєчасну звітність і за її непредставлення

19 квітня 2012, 12:35
228
1
Реклама

Державна податкова служба надала (в листі № 9993/7/15-1417адресованому ДПС в г.Киеве) роз'яснення про застосування штрафних санкцій за порушення податкових норм про терміни подачі податкової звітності.

Це питання регулюється статтею 120 Податкового кодексу. Відповідно до неї непредставлення або несвоєчасне представлення платником (особами, зобов'язаними налічувати і сплачувати податки) податкових декларацій (розрахунків) спричиняє за собою штраф в 170 гривен.

Ті ж дії, здійснені платником, до якого "впродовж року" вже застосовувався штраф за таке правопорушення, "каратимуться" вже 1200 гривен, причому за кожне непредставлення (несвоєчасне представлення) декларації.

Проте, що означає "впродовж року"? ДПС в листі зупинилася детально на роз'ясненні саме цієї фрази із ст. 120 НК, оскільки, згідно з нормами НК, не застосовуються штрафи за недоплату платником податку на прибуток за результатами діяльності в 2-4 кварталах 2011 року, за порушення граничних термінів представлення звітності по податку на прибуток за результатами діяльності того ж періоду, а також до платників, що перейшли на загальну систему оподаткування ( до них теж - за результатами діяльності в 2-4 кварталах 2011 року).

Отже, податківці вказали у зв'язку з цим, що стаття 120 НК "не прив'язує термін "календарний рік" до можливості застосування повторного штрафу". Дійсно, в цій статті не йде мова про "календарний" рік. При цьому, на думку ДПС, повторне порушення - несвоєчасне представлення декларації платником, незалежно від виду податку, "за яке до такого платника впродовж року вже був застосований штраф за непредставлення (несвоєчасне представлення) податкової декларації і в період до одного року (до 365 або 366 днів - для високосного року) винесено податкове рішення-повідомлення"

Не саме краще пояснення: винесення податкового повідомлення-рішення, що додалося, нікуди не прибирає фразу "впродовж року" і не пояснює її. Проте, принаймні ясно, що податківці орієнтуватимуться при застосуванні штрафів на наявність винесеного впродовж 365 днів податкового повідомлення-рішення з приводу несвоєчасного представлення декларації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини