Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дбайлива знову ініціює повернення повноважень ВСУ

17 квітня 2012, 15:55
127
1
Реклама

Ірина Дбайлива знову представила в парламенті законопроект № 10340що розширює повноваження Верховного Суду України.

Відповідно до проекту ВСУ зможе давати укладення з питань застосування законодавства, обов'язкові при розгляді певних категорій справ. Укладення даватимуться на основі узагальнень правових позицій, що містяться в рішеннях судів касаційних інстанцій і рішеннях ВСУ.

В той же час, ті роз'яснення пленумів вищих спеціалізованих судів, які суперечать чинному законодавству, ВСУ за проектом визнаватиме недійсними.

До його повноважень буде віднесена і дача судам рекомендаційних роз'яснень з питань застосування законодавства і надання (як за ініціативою органів влади, так і по власній) правових укладень по проектах законодавчих актів, що відносяться до питань судоустрою, судочинства, статусу суддів, виконання судових рішень.

Містить проект і досить важливу норму про те, що висновки суду про застосування норм матеріального права, викладене в його рішеннях, а також укладення з питань застосування законодавства, викладені Пленумом Верховного Суду є обов'язковими для судів загальної юрисдикції і для суб'єктів владних повноважень.

На випадок виявлення протиріч в різних рішеннях самого ВСУ, Суд буде наділений повноваженням переглядати їх і визначати, яке саме (з укладень, що суперечать) підлягає подальшому застосуванню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини