Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк попросив ВХСУ прояснити стан справ з визнанням недійсними кредитних договорів

13 квітня 2012, 12:39
187
4
Реклама

Національний банк України адресував банкам України лист № 18-312/2145-3875присвячене практиці розгляду господарськими судами окремих справ.

Звернення НБУ до банків викликане численними зверненнями останніх до НБУ із скаргами на негативну практику розгляду господарських справ, зокрема, на визнання недійсними кредитних договорів і договорів запоруки (іпотеки) внаслідок визнання недійсними рішень загальних зборів заставників (іпотекодавців) про укладення таких договорів.

З метою недопущення загрози стабільності банківській системі НБУ звернувся до Вищого господарського суду з питанням про можливість дачі відповідного роз'яснення господарським судам.

Як повідомив ВХСУ, їм в даний момент робиться ряд заходів, спрямованих на забезпечення правильного і однакового застосування законодавства (у сфері виконання кредитних договорів, договорів запоруки, поручительства, гарантії). Господарським судам даватимуться необхідні роз'яснення рекомендаційного характеру.

При цьому ВХСУ звернув увагу на те, що банки не завжди повною мірою використовують свої повноваження для контролю над фінансовим станом позичальників і оцінкою ризиків при ухваленні рішення про видачу кредиту.

Аналіз судової практики дозволяє говорити про те, що поширені випадки підписання договорів не уповноваженою на те особою, завищення цін заставного майна, передачі як запорука неіснуючого майна, свідомо неналежного оформлення кредитних договорів, оформлення кредитних договорів на підставі фіктивних документів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини