Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ роз'яснив порядок числення терміну звернення податковій до суду за стягненням податкового боргу

12 квітня 2012, 11:20
183
1
Реклама

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) листом № 1017/11/13-12 роз'яснив, як слід обчислювати термін звернення податківців до суду з уявленням про стягнення податкового боргу.

Орган ДПС, згідно частини 1 статті 183-3 КАСможе звернутися до суду за стягненням засобів впродовж 24 годин з моменту встановлення обставин, що обумовлює звернення до суду. Представлення має бути письмовим, містити, у тому числі, підстави звернення, усі викладені в представленні органу ДПС обставини повинні підтверджуватися доказами.

Одним з підтверджених обставин при зверненні до суду повинно бути відправлення платникові податкової вимоги (оскільки пунктом 95.2 НК встановлено, що стягнення засобів з платника не може проводитися раніше, ніж через 60 днів після відправлення йому відповідної вимоги). Причому, наслідуючи букву закону, слід зазначити, що значення має саме факт відправлення, але не отримання платником податкової вимоги. Останнє є окремою дією, що не впливає на числення 60-денного терміну.

Відправлення податкової вимоги здійснюється в тому ж порядку, що і відправлення податкового повідомлення-рішення, тобто - воно повинне або вручатися безпосередньо під розписку, або посилатися листом з повідомленням про вручення.

ВАСУ підкреслює, що два вказані способи відправлення рівнозначні, і з норми закону зовсім не виходить, що одно з них (зокрема, вручення під розписку) повинне передувати іншому.

Для підтвердження факту відправлення листа з повідомленням про вручення досить підтвердити передачу податковим органом відповідної кореспонденції на пошту.

Таким чином, при використанні поштового способу інформування платника про наявність у нього податкового боргу, право на внесення до суду органами ДПС уявлення про стягнення податкового боргу виникає наступного дня після закінчення 60-денного терміну з дня відправлення платникові податків податкової вимоги рекомендованим листом з повідомленням про врученнянезалежно від дати фактичного отримання цього листа.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини