Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ визнав неконституційним право кандидата балотуватися на виборах одночасно в много- і одномандатному округах

10 квітня 2012, 13:05
156
2
Реклама

Прес-служба Конституційного Суду України розмістила прес-реліз про винесене 5 квітня 2012 року рішенні у справі про конституційне представлення 51 депутата відносно конституційності положень частини п'ятої статті 52, абзацу другого частині десятої статті 98, частини третьої статті 99 Закону "Про вибори народних депутатів України" (у справі про висунення кандидатів в народні депутати України по змішаній виборчій системі).

Усі ці положення Конституційний Суд визнав такими, що не відповідають Конституції.

Тепер одно і те ж особа не зможе балотуватися одночасно в загальнодержавному багатомандатному і одномандатному виборчому округах (тобто відразу і по списках партій, і в мажоритарному окрузі).

КСУ вважає, що право одночасного балотування порушує принцип рівного виборчого права кандидатів в народні депутати, оскільки у того, хто балотується тільки по одномандатному округу або тільки за списком партій, значно менше шансів потрапити до парламенту, чим у тих, хто проходить як кандидат і за списком, і по мажоритарному округу. Останні, таким чином, мають більше правових можливостей для реалізації права бути обраними.

Принцип рівного виборчого права, вважають судді, забезпечується не лише рівними для усіх громадян підставами для участі у виборах і наявністю у кожної рівної кількості голосів, але і "юридично рівним впливом цих голосів на результати виборів".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини