Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Завтра КСУ оголосить рішення у справі про висунення кандидатів в депутати по змішаній виборчій системі

9 квітня 2012, 16:48
148
0
Реклама

Як повідомляє офіційний сайт КСУ, Конституційний Суд України завтра, в 10:00, оголосить своє, прийняте 5 квітня 2012 року, рішення у справі про конституційне представлення 51 депутата, що засумнівався у відповідності Конституції положень частини п'ятої статті 52, абзацу другого частині десятої статті 98, частини третьої статті 99 Закону "Про вибори народних депутатів України" (тобто у справі про висунення кандидатів в народні депутати України по змішаній виборчій системі).

Доповідач у справі - суддя Олег Сергейчук.

Депутати, що звернулися в КСУ, вважають такою, що не відповідає принципу верховенства права, не відповідає началам справедливості і рівності у виборчому процесі можливість одній і тій же особі балотуватися одночасно в загальнодержавному багатомандатному і одномандатному виборчому округах (тобто відразу і по списках партій, і в мажоритарному окрузі).

Така система дозволяє кандидатам "підстрахуватися" (пройти за партійними списками) на той випадок, якщо вони не пройдуть по "мажоритарці". А партії мають більше шансів провести своїх кандидатів до парламенту : кандидат, що пройшов в мажоритарному окрузі, в партійному списку заміщається новим кандидатом з тієї ж партії.

Опозиція погрожує, у разі винесення Конституційним Судом рішення, що забороняє "паралельне" балотування, відкликати свої голоси під Законом про вибори.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини