Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентарі розробили законопроект про медиации

9 квітня 2012, 15:21
244
5
Реклама

Народні депутати України Олег Тищенко (БЮТ) і Юрій Кармазин (НУНС) представили в парламенті законопроект № 10301 про медиации.

Проект встановлює правові основи здійснення медиации - позасудової процедури вирішення конфліктів і суперечок. Сторони конфлікту звертаються до третьої сторони (медіатору) з проханням вирішити конфлікт (розсудити їх). Звернення до медіатора може бути запропоноване як самими сторонами, так і судом.

Вирішення конфлікту медіатором повинне відбуватися на умовах добровільності, самоопределяемости і рівноправ'я сторін, конфіденційності, незалежності і неупередженості.

Медиация застосовується на підставі договору про проведення медиации, що укладається (між медіатором і сторонами суперечки) як до звернення до суду (інший орган, наділений компетенцією дозволяти спори), так і після початку розгляд суперечки в суді.

За допомогою медиации можуть вирішуватися конфлікти між фізичними і юридичними особами, органами влади, у тому числі місцевою, і їх посадовцями.

За результатами дозволу складається договір про результати медиации, в якому викладається досягнуте сторонами спільне рішення про врегулювання суперечки. Цей договір полягає в простій письмовій формі тільки між сторонами суперечки.

У разі невиконання договору про результати медиации одній із сторін, друга сторона може звернутися до суду з позовом про спонукання до виконання умов такого договору.

Медіаторами, відповідно до проекту закону, можуть бути фізичні особи, що досягли 21 року. Для заняття медиацией потрібна спеціальна підготовка "по напряму медиация" (не менше 40 академічних годин) у Україні або за кордоном. Медіатори можуть здійснювати і іншу (окрім медиации) діяльність, але не можуть перебувати на держслужбі.

Спеціальна підготовка "по напряму медиация" припускає атестацію після її закінчення з видачею документу, що підтверджує профпридатну.

Підприємства, установи і організації, згідно з проектом, вестимуть реєстри підготовлених медіаторів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини