Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті пропонують обмежити розмір неустойки по зобов'язаннях фізосіб двома обліковими ставками НБУ

14 березня 2012, 16:25
1149
3
Реклама

Депутат від ПР, Юрій Самойленко, вніс на розгляд парламенту законопроект № 10178що стосується розміру неустойки по грошових зобов'язаннях фізосіб.

Зокрема, нардеп пропонує внести зміни Закон "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", якими розповсюдити наявні обмеження за розміром пені за неналежне виконання грошових зобов'язань на усі види неустойки, і на штрафи у тому числі. Таким чином, будь-яка неустойка не зможе перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується неустойка.

При цьому, суб'єктами, на яких поширюється цей закон, розробник пропонує зробити фізосіб взагалі, а не тільки фізосіб-підприємців.

За проектом, у разі сплати платником (на основі зроблених банком, фінустановою нарахувань або на основі вимог банку, фінустанови) неустойки в розмірі, що перевищує згаданий, банк або фінансова установа зобов'язані будуть повернути платникові суму переплати і сплатити у розмірі цієї суми штраф на користь держави в триденний термін після встановлення факту переплати.

Крім того, автор законопроекту пропонує встановити заборону на передачу і (чи) поступку права вимоги боргу фізичної особи перед банком або фінансовою установою. Це стосується у тому числі і випадків передачі права вимоги за допомогою договорів поступки права вимоги і доручення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини