Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З сьогоднішнього дня діють нові правила переміщення цінних паперів через митний кордон

10 березня 2012, 10:00
1241
0
Реклама

Сьогодні, 10 березня 2012 року, набуло чинності постанова НБУ № 469 від 22.12.2011 р., яким затверджено Положення про переміщення цінних паперів через митний кордон України.

Цим документом встановлюється порядок переміщення цінних паперів через кордон, а також правила видачі Нацбанком індивідуальних ліцензій для здійснення таких операцій.

Юридичні і фізичні особи зможуть вивозити (пересилати) цінні папери за умови їх письмового декларування і наявності індивідуальної ліцензії НБУ. Така ліцензія не знадобиться, якщо вивозити цінні папери буде та ж особа, яка ввозила їх в Україну, при підтвердженні цього факту митною декларацією.

Ввозити цінні папери треба буде також дотримуючи принцип їх письмового декларування, а у разі, якщо цінні папери виражені в гривні, знадобиться ще і індивідуальна ліцензія. Ліцензія не знадобиться, якщо раніше ця ж особа ввозила ці цінні папери в Україну, що підтверджується митною декларацією.

Для отримання ліцензії, заявник повинен буде подати в НБУ заяву про її видачу, виписку (витягання) з ЕГР юрособ і ФОП або її (його) копію - для резидентів, нотаріально завірені копії документів про держреєстрацію (виписка з торгового, банківського, судового реєстру) - для нерезидентів, копії сторінок паспорта (для фізосіб), копії цінних паперів, які планується переміщати, а також нотаріально завірені копії документів, що підтверджують придбання заявником прав власності на цінні папери (копії договорів купівлі-продажу цінних паперів, міни, дарування, документи, що підтверджують отримання цінних паперів в спадок і так далі).

Рішення про видачу ліцензії має бути прийняте НБУ в 20 - денний термін з урахуванням укладень спеціальних держорганів по боротьбі з організованою злочинністю. У разі, якщо такі органи вирішать, що ліцензія може бути використана для відмивання прибутків, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму або реалізації інших злочинних намірів, НБУ може відмовити у видачі ліцензії. Підставами для відмови послужить також ненадання усіх необхідних документів, їх невідповідність законодавству і надання недостовірної інформації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини