Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ: позов про примушування закрити банківський рахунок є належним способом захисту

29 лютого 2012, 11:59
1184
0
Реклама

Інформаційним листом від 27.02.2012 р. № 01-06/224/2012 ВХСУ повідомив про позицію ВСУ відносно позовів про закриття банківського рахунку.

Так, ВСУ вважає, що поводження клієнта з позовом до банку про примушування закрити рахунок відповідає способам захисту, встановленим статтею 16 ГК і статтею 20 ХК, оскільки, поводячись з такою вимогою, позивач фактично просить суд змусити відповідача виконати обов'язок, який покладений на нього договором і приписами законодавства.

Зокрема, ч.1 ст.1075 ГК і п.20.1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах передбачено закриття рахунку за заявою клієнта, що є виключенням із загального правила про неприпустимість односторонньої відмови від договору.

Крім того, згідно з пунктом 20.6 Інструкцій, якщо на поточному рахунку власника немає залишку засобів, а заява подана в операційний час, то датою закриття поточного рахунку є день отримання банком цієї заяви. Таким чином, зволікання відповідача у виконанні вимоги про закриття рахунку в подібному випадку призводить до безпідставного нарахування абонентської плати за період, впродовж якого позивач вказаним рахунком не користувався, що також порушує права позивача.

Само рішення ВСУ, яке лягло в основу информписьма, а також рішення судів попередніх інстанцій у цій справі можна знайти в системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини