Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВССУ вказав особливості відновлення термінів на апеляційне оскарження в цивільному процесі

24 лютого 2012, 12:35
2057
0
Реклама

У листі від 13.02.2012 р. № 4-183/0/4-12 Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ (ВССУ) розглянув питання застосування деяких норм ГПК після набуття чинності останніх змін в цивільному процесуальному законодавстві.

Зокрема, Суд торкнувся проблеми черговості вирішення питань, пов'язаних з відкриттям апеляційного виробництва при подачі апеляційної скарги з порушенням термінів і її невідповідності вимогам закону по суті.

Суд вважає необхідним залишати апеляційну скаргу без руху для усуненнях обох недоліків одночасно. При цьому він також відмічає, що процесуальне законодавство не унеможливлює послідовного здійснення процесуальних дій : спочатку відновлення термінів для апеляційного оскарження, а потім залишення скарги без руху із-за невідповідності змісту законодавству, але у такому разі не вдасться реалізувати принцип оперативності судочинства, оскільки для вирішення питання про відновлення терміну необхідно як мінімум 40 днів, а потім мінімум 15 днів для усунення недоліків.

ВССУ також підкреслив, що заяви про відновлення терміну розглядається суддею - доповідачем одноосібно без проведення судового засідання і повідомлення учасників процесу. До такого висновку Суд прийшов виходячи з того, що ст. 297 ГПК є спеціальною по відношенню до ст. 73 ГПК, а значить у разі колізії повинна застосуються саме вона.

Що стосується заяв про відновлення терміну, поданих до набуття чинності змін, Суд вважає необхідним керуватися вимогою про здійснення виробництва відповідно до законів, діючих на момент здійснення процесуальної дії. Т. е. заява про відновлення терміну розглядається судъей-докладчиком одноосібно, але якщо воно вже призначена до розгляду, ніщо не перешкоджає розглянути його колегією суддів в судовому засіданні.

Нагадаємо, 14 січня 2012 року набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно удосконалення порядку здійснення судочинства".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини