Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

EX.ua став черговою жертвою всесвітньої антипіратської кампанії

6 лютого 2012, 16:00
1510
12
Реклама

Портал представляє увазі своїх читачів ще один короткий коментар - юриста "Правової групи "Домініон" Литвинец Лілії - про закриття найбільшого файлообменного ресурсу EX.UA. За даними МВС, робота ресурсу була припинена у рамках розслідування кримінальної справи про порушення авторських прав. Приводом для порушення кримінальної справи послужили "звернення, що поступили на адресу МВС України від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення - міжнародних корпорацій "Adobe Systems Inc"., "Microsoft Corporation", "Graphisoft Inc". і т. д".:

"У світлі останніх подій : посилення контролю Євросоюзу за розповсюдженням об' єктів авторських та суміжних прав в Інтернеті, прийняття змін до законів США щодо авторських прав, проводитися активна антипіратська кампанія по всьому світу і, зокрема, в Україні.

Відомий український файлобмінник ex.ua спіткала та ж сама доля через програмні продукти та контент, який протягом тривалого годині незаконно поширювався через цей веб-сайт.

За даними МВС, у ході розслідування кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінального кодексу України, напередодні був проведень обшук, санкціонований судом у офісному приміщенні та у дата-центрах, вилучена велика кількість комп' ютерної та мережевої техніки, серверів та контенту.

Згідно чинного Кримінального кодексу України за порушення авторських та суміжних прав, що завдали матеріальної шкоди у великому розмірі, у разі доведення вини таких осіб, їм загрожує значний штраф або позбавлення волі на рядків до 5 років з конфіскацією контрафактної продукції.

Відповідно до Закону "Про авторські та суміжні права", а також положень міжнародної Попади ТРІПС, до якої приєдналася Україна піратство у сфері авторського права та суміжних прав - опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактних примірників є порушенням авторського права і карається згідно закону. Для притягнення до цивільної відповідальності відповідач не зобов'язаний визнавати, що його дії незаконні, важливим є встановлення факту такого порушення.

Як свідчить світова практика, порушенням авторського права та суміжних прав є не тільки вчинення зазначених дій, але й створення спеціального середовища для їх розповсюдження, адже це завдає значних збитків та матеріальної шкоди законним правовласникам.

Дуже часто вітчизняні власники подібних сервісів просто не звертають увагу на юридичну складову цього бізнесу. Багато з них вважає достатнім розміщення серверів за кордоном для вирішення подібних проблем. Проте, це не так."

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини