Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закриття EX.UA. Коментар старшого юриста адвокатського об'єднання Arzinger Дмитра Гадомского

1 лютого 2012, 13:00
4229
22
Реклама

Новиною сьогоднішнього дня стало закриття Міністерством внутрішніх справ доступу до найбільшого файлообменному ресурсу EX.UA. За даними МВС, робота ресурсу була припинена у рамках розслідування кримінальної справи про порушення авторських прав. Приводом для порушення кримінальної справи послужили "звернення, що поступили на адресу МВС України від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення - міжнародних корпорацій "Adobe Systems Inc"., "Microsoft Corporation", "Graphisoft Inc". і т. д".

Старший юрист адвокатського об'єднання Arzinger, Дмитро Гадомскийпрокоментував ситуацію для потртала ЛІГА :ЗАКОН:

"Нині важко сказати, що саме сталося і в якому порядку був закритий ресурс: інформація, яка поступає у відкриті джерела від власників ресурсу, і від правоохоронних органів, поки дуже сильно відрізняється. Імовірно, могли бути вилучені сервери, на яких, за даними правоохоронних органів, були без належних на те підстав записані об'єкти авторських прав : музичні твори, кінофільми, програмне забезпечення і ін.

Якщо це припущення вірне, то матеріально-правовою нормою для подібних дії швидше за все явилася стаття 176 Карного кодексу України - порушення авторських і суміжних прав. Сервери ж були вилучені в порядку вилучення речових доказів. З цієї точки зору дії правоохоронних органів на перший погляд правомірно.

Проте цікавий в цій справі не стільки факт вилучення серверів, що не ново для подібної категорії справ, а факт блокування доменного імені. Не виключено, що домен EX.UA був заблокований протягом боротьби проти онлайн піратства, посилену останнім часом досить відомим законопроектом Stop Online Piracy Act (SOPA).

Враховуючи, що ця справа вже став публічним і придбало громадський резонанс в лічені години після закриття ресурсу, незалежно від того, в якому порядку і на яких саме правових підставах був закритий EX.UA, ця суперечка найвірогідніше зведеться до обговорення декількох "вічних" проблем авторського права.

Перший з цих питань - чи треба платити за контент? Ми вважаємо, що ствердна відповідь на це питання цілком очевидна для більшості читачів. Не так давно ЕX.UA заявило про свій намір ліцензувати контент і, наскільки нам відомо, були дійсно укладені відповідні ліцензійні договори з багатьма правовласниками. З цієї точки зору закриття ресурсу виглядає нелогічно, оскільки ніякий інший веб-ресурс подібного масштабу в Україні доки не робив заяв про намір здійснювати роботу законно і, найголовніше, не намагався забезпечити укладення відповідних договорів з правовласниками.

Інше принципове питання полягає в тому, чи являється безпосередньо ЕX.UA порушником авторських прав, або ж порушниками авторських прав є користувачі. Якщо, приміром, згадати гучний судовий процес над Napster, то в цьому процесі власники Napster в якості одного з аргументів у свій захист вказали, що саме користувачі є порушниками авторських прав, а P2P сервіс - був лише інструментом. При цьому приводилася аналогія з відеокасетами, які ще кілька років тому кіноіндустрія розглядала як жорстокий інструмент піратства, тобто так само, як сьогодні музична індустрія сприймає Інтернет.

За цими основними темами для обговорення померкне існуюче протиріччя між деякими нормами цивільного права України, в наслідок яких іноді можна говорити про формальну відсутність порушення авторських прав, коли таке порушення цілком очевидно.

І, нарешті, дивно чути від правоохоронних органів України про те, що причиною для порушення кримінальної справи в Україні являється складений десь в США (нехай навіть і RIAA) перелік піратських веб-ресурсів. Дуже шкода, що у нашої суверенної держави немає своєї власної концепції регулювання авторських прав, а відбувається лише адаптація законодавства України до досить спірного законодавства країн, для яких експорт об'єктів авторських прав складає чверть ВВП".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини