Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яценюк першим зареєстрував проект закону про антикорупційний орган

27 січня 2012, 16:52
827
0
Реклама

На сайті ВР з'явився текст законопроекту № 9746, що стосується створення Національного антикорупційного бюро (НАБ). Проект представлений народним депутатом Арсенієм Яценюком (НУНС).

Законопроект визначає правові основи організації і діяльності НАБ як єдиного антикорупційного державного правоохоронного органу із спеціальним статусом. За пропозицією Яценюка, цей орган має бути підпорядкований і підконтрольний Верховній Раді.

Відповідно до законопроекту на НАБ покладається розкриття корупційних правопорушень і посадових злочинів, які зробили вищі посадовці, уповноважені на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування. Серед таких осіб - Президент України, Голова Верховної Ради України, Прем'єр-міністр, керівний склад Адміністрації Президента України, апарату Верховної Ради України; Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; народні депутати, міністри, глави адміністрацій, Генеральний прокурор, судді, а також інші посадові і службові особи.

Спеціальний статус органу пояснюється особливим порядком його створення (на підставі закону), призначення і звільнення його глави (Верховною Радою України) і можливістю його працівників складати протоколи про адміністративні правопорушення і здійснювати оперативно-розшукову діяльність і досудове слідство.

Яценюк пропонує створити цей орган на базі і за рахунок спецпідрозділів по боротьбі з корупцією СБУ, а також деяких інших підрозділів МВС і підрозділів внутрішньої безпеки держорганів. Чисельність НАБ пропонується встановити на рівні 1500 чоловік.

Слід зазначити, що Міністерство юстиції сьогодні розмістило на своєму сайті інформацію про те, що їм також розроблений законопроект про спеціально уповноважений орган з питань антикорупційної політики, який визначає статус такого органу як центрального органу виконавчої влади. Як повідомляє прес-служба, свій проект Мінюст подав на розгляд Президентові України.

Створення антикорупційного органу є однією з вимог плану дій з лібералізації Євросоюзом візового режиму для України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини