Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент визначився з Концепцією Конституційної Асамблеї

27 січня 2012, 11:01
704
0
Реклама

Указом № 31/2012 від 25.01.2012 р. Президент схвалив Концепцію формування і організації діяльності Конституційної Асамблеї.

Cогласно Концепції, Конституційна Асамблея є спеціальним допоміжним органом, що створюється Президентом, головною метою діяльності якого є підготовка законопроекту про внесення змін до Конституцію.

Асамблея складатиметься з 100 громадян України, що мають "відповідну професійну підготовку" і досвід роботи у сфері державного будівництва ("державотворення") і правотворчості, авторитет в суспільстві і, як правилощо не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У Концепції вказується на доцільність домінування у складі Асамблеї учених-конституціоналістів і інших фахівців в області права, які повинні складати не менше половини її членів.

Пропозиції по кандидатурах в члени Асамблеї затверджуватимуться Президентом. Науково-експертна група з підготовки Конституційної Асамблеї має право подати пропозиції 34 кандидатам; наукові установи і вищі учбові заклади, перелік яких визначений в Концепції, профільні громадські організації, а також депутатські фракції, депутатські групи у Верховній Раді і політичні партії, що брали участь в останніх виборах Президента, місцевих виборах, - у випадку якщо кандидати від цих партій (кандидати, включені у виборчі списки усіх місцевих організацій цих партій) отримали підтримку більше 100 тис. голосів виборців, - по 66 кандидатам. Кінцевий термін подачі пропозицій - 16 квітня 2012 року.

Судячи з видів комісій Асамблеї, які планується створити, перекроїти збираються усю Конституцію, у тому числі зміни можуть торкнуться і самого порядку внесення змін до Основного закону.

Працювати Асамблея буде в режимі пленарних засідань, засідань комісій і інших її органів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини