Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба роз'яснила, як нараховувати пеню при самостійному виявленні заниження податкового зобов'язання

11 січня 2012, 11:00
728
0
Реклама

Листом № 11.1/1.2-15.1/25-ЕП від 03.01.2012 м. Держмитслужба звернула увагу платників податків на нюанси сплати пені при самостійному виявленні заниження розміру податкового зобов'язання, у тому числі - в минулих податкових періодах.

Зокрема, держорган підкреслив, що у разі самостійного виявлення факту заниження податкового зобов'язання платник податків зобов'язаний сплатити пеню, визначену пунктом 129.1 НКза винятком випадку, коли таке заниження виникло внаслідок порушення умов, при яких надавалося звільнення (умовне звільнення) від оподаткування при ввезенні товарів на митну територію України (ст.132 НК).

Що стосується нарахування пені при самостійному виявленні платником податків заниження податкового зобов'язання, яке мало місце до набуття чинності НК, Держмитслужба нагадала, що Закон "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" в усіх випадках не передбачає сплати пені у разі самостійного виявлення платником податків факту заниження податкового зобов'язання.

Враховуючи правила дії закону в часі, відповідно до яких оцінка правомірності поведінки платника податків здійснюється на підставі норм, що діяли на момент здійснення ним дій, а заходи відповідальності, що підлягають застосуванню, визначаються відповідно до нормативних актів, діючих під час притягнення до відповідальності (під час винесення повідомлень-рішень), Держмитслужба дійшла наступних висновків.

У разі погашення платником податків самостійно виявленого ним заниження податкового зобов'язання, викликаного порушенням умов, при яких надавалося звільнення (умовне звільнення) від оподаткування при ввезенні товарів на митну територію України, пеня не нараховується незалежно від часу здійснення такого порушення. У інших випадках самостійного виявлення і погашення платником податків заниження податкового зобов'язання пеня нараховується з дати набуття чинності НК, тобто з 01.01.2011 р.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини