Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд підготував новий проект про держборг і гарантований борг

9 червня 2011, 16:30
590
0
Реклама

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 8637 про державний борг і гарантований державою борг, що визначає основні принципи управління цими боргами.

Держборгом в проекті названа "загальна сума боргових зобов'язань держави по поверненню отриманих і не погашених за станом на звітну дату кредитів (позик), що виникають внаслідок державного запозичення". Державний борг визначений також як абсолютне і безумовне зобов'язання держави. Усі боргові зобов'язання рівні по статусу незалежно від дати виникнення і форми. Визнання якого-небудь з них пріоритетним прямо забороняється.

Під гарантованою державою боргом розуміється "загальна сума боргових зобов'язань суб'єктів господарювання - резидентів по поверненню отриманих і не погашених за станом на звітну дату кредитів (позик), виконання яких забезпечене державними гарантіями". При цьому проектом встановлено, що суб'єкти господарювання-резиденти можуть отримувати засоби, притягнені державою або під державні гарантії, на умовах повернення. Без вказівки яких-небудь категорій цих суб'єктів або іншого обмеження в такому праві для кого-небудь з них.

Управління і одним, і другим боргом здійснює Мінфін з урахуванням рекомендацій Ради НБУ. Цілями такого управління названо серед інших утримання боргів на економічно безпечному рівні і розвиток внутрішнього ринку державних цінних паперів.

Згідно з проектом, щорічно складатиметься і подаватиметься до парламенту разом з проектом Держбюджету план державних запозичень. Але при цьому відхилення фактичних запозичень від запланованих проектом закону допускається "залежно від кон'юнктури на зовнішньому і внутрішньому ринках".

Передбачається також ведення Реєстру державного боргу і гарантованого державою боргу і Реєстру державних гарантій. У перший включатимуться валютно-фінансові умови договорів, відомості про випуск державних боргових цінних паперів і отримання кредитів, їх обслуговування і погашення. У другій - дані про надані упродовж бюджетного періоду держгарантії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини