Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набувають чинності нові норми про іпотечні облігації

24 травня 2011, 17:04
879
0
Реклама

25 травня 2011 року набуває чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно іпотечних облігацій".

Цим законом вносяться зміни в Закон "Про іпотечні облігації". Так, для цілей формування іпотечного покриття сукупний дохід, що отримується емітентом у вигляді відсотків по іпотечних і іншим активам у складі іпотечного покриття, повинен перевищувати виплати емітента по звичайних іпотечних облігаціях за кожен процентний період звичайних іпотечних облігацій (зміни внесені у формулювання п. 3 ч. 3 ст. 13 Закону).

При цьому виключено положення про те, що средневзвешенный розмір відсотків (доходу) по іпотечних і іншим активам у складі іпотечного покриття повинен перевищувати розмір відсотків (доходу) по звичайних іпотечних облігаціях (п. 2 ч. 3 ст. 13 Закону).

Крім того, значно розширена норма про порядок проведення перевірок іпотечного покриття на предмет його відповідності вимогам Закону і проспекту емісії. Слід зазначити, що в новій редакції такі перевірки проводяться управителем або аудитором (у старій редакції - тільки аудитором). Такі планові перевірки емітента проводяться в терміни, встановлені в проспекті емісії, але не рідше одного разу в рік, а позапланові - на вимогу управителя або ГКЦБФР. При цьому ГКЦБФР повинна затвердити порядок перевірки іпотечного покриття, а також вимоги до звіту управителя за результатами такої перевірки і порядок його представлення в Комісію.

Крім того, встановлена обов'язкова вимога про обов'язкове виключення активів із складу іпотечного покриття.

У діючій доки редакції ч. 1 ст. 14 Закону немає вимоги про обов'язкове виключення активів із складу іпотечного покриття, а йдеться про заміну активів у зв'язку з визначеним обставинами (наприклад, при ініціації дострокового припинення іпотеки або ініціації стягнення на предмет іпотеки).

Також вводиться поняття дефолту і технічного дефолту. Дефолт настає, якщо емітент не виконує або неналежне виконує грошові зобов'язання по іпотечних облігаціях; проти емітента порушена справа про банкрутство або призначений тимчасовий адміністратор/ліквідатор; у інших випадках, встановлених проспектом емісії.

У зв'язку з цим Закон доповнений новою статтею 17-1 про особливості дефолту у разі призначення тимчасової адміністрації, банкрутства, ліквідації емітента.

Зміни вносяться і в інші норми цього закону, зокрема, в новій редакції викладені терміни.

Крім того, змінам піддалися і інші Закони. Наприклад, в Законі "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" істотно розширено визначення діяльності по управлінню іпотечним покриттям.

В цілому, цей Закон спрямований на удосконалення регулювання ринку іпотечних облігацій, зокрема, шляхом встановлення вказаної вище вимоги не враховувати "сумнівні" активи в розрахунку іпотечного покриття, і застосування інших заходів, передбачених внесеними змінами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини