Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ затвердила методику проведення податкових перевірок

12 травня 2011, 09:17
4893
0
Реклама

Наказом ДПАУ від 14 квітня 2011 року № 213 затверджені Методичні рекомендації відносно порядку організації і проведення перевірок платників податків.

Документ розроблений у виконання норм Податкового кодексурегулюючих питання проведення перевірок платником (див. статті 75 - 86 розділу ІІ НК) податків.

Методичні рекомендації повинні застосовуватися посадовцями ДПС при організації документальних перевірок платників податків з питань дотримання податкового, валютного і іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на ДПС. Крім того, Рекомендації відносяться до питань проведення фактичних перевірок відносно дотримання платниками податків порядку розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідчень.

Методичні рекомендації не поширюються на проведення фактичних перевірок структурними підрозділами, до функцій яких відноситься здійснення контролю за виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Документ складається з декількох розділів, у тому числі освітлює загальні питання організації перевірок, особливості організації і проведення документальних планових і документальних невиїзних перевірок, а також особливості перевірок платників податків, що мають філії (відособлені підрозділи).

Зокрема, встановлено, що основою для проведення перевірки є наказ керівника органу ДПС. Наказ повинен містити основи для проведення перевірки, а також дату її початку і тривалість. При цьому на кожне посадове обличчя ДПС виписується напрям на перевірку.

Цим же наказом внесені зміни в Методичні рекомендації відносно порядку взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації і проведенні перевірок платників податків. Ці методичні рекомендації приведені у відповідність вимогам чинного податкового законодавства. Необхідно звернути увагу, що цей нормативний акт не пройшов реєстрацію в Мінюсті (см лист Мінюсту від 30 червня 2010 року).

Треба відмітити, у зв'язку з набуттям чинності НК, порядок проведення перевірок платників податків регулюється згідно з його нормами. Окрім закріплених раніше на законодавчому рівні камеральных і документальних (планових і позапланових, виїзних і невиїзних) перевірок, у податкових органів уперше з'явилося право на проведення ще одного виду перевірок - фактичних, які можуть ними здійснюватися без попередження платника податків на підставі рішення керівника податкової служби, оформленого наказом.

До речі, деяким особливостям проведення фактичних перевірок присвячено лист ДПАУ № 2337/7/23-7017/125 від 28 січня 2011 року. Детальніше про цей лист читайте в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН ДПАУ роз'яснила деякі питання фактичних перевірок платників податків.

Хочете завжди бути в курсі змін чинного законодавства? Розуміти що відбувається в правовому полі України, передбачати розвиток ситуації і приймати тільки законодавчо обгрунтовані рішення? Підключайтеся до інформаційно-правових ситемам ЛІГА :ЗАКОН! ЛІГА :ЗАКОН - професійний інструмент для ухвалення правильних рішень! Викачайте демо-версию системи ЛІГА :ЗАКОН прямо зараз або звернетеся в відділ продажівщоб наші фахівці надали Вам можливість протестувати повнофункціональну версію системи!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини