Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат Зарубинский запропонував свій варіант протидії торгівлі людьми

11 травня 2011, 17:05
803
2
Реклама

Ухвалити окремий Закон про протидію торгівлі людьми, що затверджує основи держполітики, повноваження виконавчої влади, визначальний статус постраждалих осіб і порядок надання ним допомозі, запропонував народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубинский (проект № 8469).

Проект, що цікаво, більше уваги приділяє питанням допомоги особам, постраждалим від торгівлі людьми, ніж власне протидії. Останнє планується здійснювати, зокрема, шляхом інформування населення про існуючу небезпеку (широкомасштабні інформаційні кампанії), а також регулювання процесів внутрішньої і зовнішньої трудової міграції.

На сьогодні Україна є членом декількох міжнародних конвенцій, що стосуються торгівлі людьми. Крім того, торгівля людьми в Карному кодексі визначена як злочин проти свободи, честі і гідності особи і спричиняє за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі максимально на строк до 15 років. Депутат же пропонує піти далі і надавати потерпілим від таких злочинних дій особливий статус - "осіб, постраждалих від торгівлі людьми".

Цей статус, згідно з проектом, повинен давати особі ряд переваг. По-перше, така особа придбаває право на забезпечення безпеки, на безкоштовну медичну, психологічну, соціальну, правову і іншу допомогу, безкоштовне тимчасове забезпечення житлом; право на відшкодування моральної і матеріальної шкоди за рахунок винного (сьогодні це право теж є); право на отримання единоразовой матеріальної допомоги у розмірі 5 мінімальних зарплат (на момент передбачуваного набуття чинності - 1 січня 2012 року - мінімум 5020 грн. допомоги) і право на допомогу в працевлаштуванні, здобутті освіти і профподготовки. По-друге, особам, що отримали статус потерпілих, пропонується спростити отримання статусу іммігранта в Україні.

До речі, отримати статус потерпілого можна буде незалежно від наявності документу, що засвідчує особу, і участі в кримінальній справі. Такий статус пропонується надавати на рік.

Окрема увага в проекті приділяється профілактиці торгівлі дітьми і роботі з детьми-пострадавшим.

Як згадувалося вище, автор пропонує ввести Закон в дію 1 січня 2012 року. Проте, для його належної реалізації знадобиться великий масив підзаконних нормативно-правових актів. Крім того, що цікаво, проектом не передбачено посилення покарання за торгівлю людьми.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини