Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як формувати податковий кредит при використанні касового і "звичайного" методу визначення податкових зобов'язань?

11 травня 2011, 13:25
1792
0
Реклама

ДПАУ в листі від 04.03.2011 № 4545/6/16-1515-26 розповіла комунальним підприємства, зокрема Жекам, про те, як застосування касового методу визначення податкових зобов'язань по ПДВ впливає на формування податкового кредиту.

На думку податкової, якщо платник податків придбаває товари/послуги і основні фонди, призначені для використання в операціях, по яких податкові зобов'язання визначаються по касовому методу, то суми податку, сплачені у зв'язку з таким придбанням теж включаються в податковий кредит по касовому методу. Тобто, якщо продаж робіт/послуг обкладається за правилом першої події, то включення в податковий кредит сум, використаних на придбання цих товарів/послуг, враховується також за правилом першої події. Якщо ж податкові зобов'язання нараховуються по касовому методу, то право на податковий кредит виникає на дату перерахування коштів з рахунку або каси платника ПДВ в оплату вартості придбаних товарів.

Якщо ж придбані/виготовлені товари/послуги призначені частково для використання в операціях, визначуваних по касовому методу, а частково - по методу першої події, то розподіл податкового кредиту здійснюється пропорційно об'єму поставок в звітному періоді товарів/послуг з касового методу до загального об'єму поставок.

Таким чином, ДПАУ роз'яснила особливості застосування п. 187.10 НКщо передбачила для Жеків, що поставляють послуги фізичним особам і бюджетним установам, датою виникнення податкових зобов'язань по ПДВ дату зарахування засобів на банківський рахунок платника податків, а датою виникнення права на податковий кредит - дату списання засобів з банківського рахунку в якості оплати придбаних товарів/послуг. Складність застосування вказаного пункту полягала в тому, що окрім фізичних осіб і бюджетних установ Жеки поставляють комунальні послуги, а також закуповують товари і послуги для здійснення своєї діяльності ще і у суб'єктів господарювання, на операції з якими касовий метод не поширюється. І як визначати податкові зобов'язання і формувати податковий кредит в таких умовах, Жекам напевно було невідомо.

Хочете завжди бути в курсі змін чинного законодавства? Розуміти що відбувається в правовому полі України, передбачати розвиток ситуації і приймати тільки законодавчо обгрунтовані рішення? Підключайтеся до інформаційно-правових системам ЛІГА :ЗАКОН! ЛІГА :ЗАКОН - інструмент для ухвалення правильних рішень! Викачайте демо-версию системи ЛІГА :ЗАКОН прямо зараз!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини