Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон, яким дозволено обмежувати звинувачуваного в термінах ознайомлення з матеріалами кримінальної справи

18 квітня 2011, 09:53
947
3
Реклама

Президент підписав Закон про внесення змін до КПКщо коригують правила ознайомлення обвинуваченого і його захисника з матеріалами кримінальної справи.

У ст. 218 КПК після набуття чинності Закону з'явиться обмовка про те, що обвинувачений і його захисника не можна обмежувати в часі, необхідному для того, щоб ознайомитися із справою у розумні терміни. Розумність термінів належить визначати суду.

Слідчий (за згодою прокурора) або прокурор, у разі умисного ухилення обвинуваченого і його захисника, вносять представлення до суду, який своєю постановою може визначити термін на ознайомлення з матеріалами справи. Після закінчення терміну обвинувачений і його захисник вважаються ознайомленими із справою, навіть якщо вони його так і не прочитали. На постанову суду можна внести апеляційну скаргу, не припиняючу виконання постанови суду.

Слід зазначити, що нині дуже часто мають місце випадки, коли обвинувачені і їх захисники умисне затягують час ознайомлення з матеріалами справи, користуючись тим, що згідно діючої редакції Кодексу вони не можуть бути жодним способом в цьому обмежені. Тому ухвалення цього Закону сприятиме вирішенню цієї проблеми. При цьому, безумовно, позитивним моментом є те, що вирішення питання про встановлення терміну для ознайомлення віднесене до компетенції суду, а не органів слідства. Це виключить можливі зловживання з боку слідчих органів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини