Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яценюк законопроектом про сенсорні кнопки запропонував позбавляти спікера посади за підписання фальсифікованих законів

5 квітня 2011, 14:29
242
0
Реклама

Законопроект Арсенія Яценюка № 8262-1 про впровадження в систему парламентського голосування "сенсорних кнопок" не перший у своєму роді. Спочатку була провалена парламентом постанова на цю тему, ініційована спікером Володимиром Литвинома потім і його законопроект № 8262.

Яценюк, як і Литвин, пропонує реєстрацію і особисте голосування із застосуванням сенсорних кнопок (у Литвина вони - "клавіші"). Але, якщо законопроект Литвина розглядав дані такої реєстрації як основу для нарахування народному депутатові виплат за участь в парламентських засіданнях, то в проекті Яценюка цього немає і в помині.

Зате проект № 8262-1 містить пропозиції по відповідальності спікера за підписання законів, прийнятих Радою з порушенням процедури особистого голосування (у тому числі, процедури голосування за допомогою сенсорних кнопок). Якщо спікер підпише закон, після голосування по якому депутати подали заяви про своє неголосування або докази, фіксувальні "спотворення волевиявлення"то він (за проектом Яценюка) може бути відкликаний Радою з посади, тобто фактично позбутися крісла.

Відповідно до проекту Яценюка дані про спотворення волевиявлення повинні тягнути переголосування за законопроект простим підняттям рук. У проекті Литвина (№ 8262) голосування підняттям рук передбачено на той випадок, якщо з технічних причин не можна застосувати електронну систему.

Яценюк запропонував також виключно шляхом підняття народним депутатом руки голосувати за законопроекти про зміну (прийнятті в новій редакції) Конституції. Той же порядок голосування він хоче передбачити і для будь-яких процедурних питань, пов'язаних зі зміною тесту Конституції і прийняттям її в новій редакції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини