Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акт тижня : Нова інструкція про реєстрацію транспортних засобів

15 лютого 2011, 12:45
5799
2
Реклама

11 лютого 2011 року набула чинності Інструкція про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації і обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затверджена наказом МВС від 11.08.2010 № 379 (далі - Інструкція)про що ЛІГА :ЗАКОН повідомляла в матеріалі "Набула чинності Інструкція МВС про реєстрацію транспортних засобів". Цей документ доповнює і розширює положення ст. 34 і 52-1 Закону "Про дорожній рух" і постанови Кабміну від 07.09.1998 № 1388регулюючі порядок реєстрації транспортних засобів, і може бути дуже цікавим багатьом автомобілістам.

Як визначено постановою КМУ від 07.09.1998 № 1388реєстрація транспортних засобів (далі - ТС) здійснюється по місцю реєстрації фізичної особи або місцезнаходженню юрособи. Інструкція лише закріплює давно існуюче правило про те, що здійснювати таку реєстрацію повинні реєстраційно-екзаменаційні підрозділи ДАІ (РЕП ДАІ)а також уточнює порядок визначення місця проживання фізособи і місце знаходження юрособи. Перше повинне визначатися згідно з відміткою про реєстрацію місця проживання в паспорті, а друге - по місцезнаходженню, вказаному у свідоцтві про держреєстрацію.

Інструкція не торкається переліку документів, які повинні подаватися для реєстрації ТС (вони визначені постановою КМУ від 07.09.1998 № 1388)та зате встановлює форму заяви власника ТС про реєстрацію його транспортного засобу. При цьому в заявах юридичних осіб обов'язково мають бути вказані прізвище, ім'я і по батькові особи, якій доручається провести реєстрацію і зразок його підпису, а на самій заяві повинні стояти підпис посадовця і друк юрособи.

Інструкція містить детальний порядок проведення органами РЕП ДАІ контролю за сплатою платежів і зборів, термінів реєстрації, а також огляду транспортного засобу. При цьому передбачена можливість огляду не лише по місцезнаходженню РЕП ДАІ, але і по місцезнаходженню транспортного засобу. У останньому випадку власник транспортного засобу зобов'язаний подати заяву про технічну несправність транспортного засобу. Про те, буде такий виїзд працівників РЕП ДАІ платним для власника ТС або ні, Інструкція не уточнює.

Неприємним нововведенням для деяких автомобілістів стане обмеження їх права на внесення в графу "Особливі відмітки" свідоцтва про реєстрацію записів про передачу права управління транспортним засобом близьким родичам, встановлене п. 3.12 Інструкцій. Із-за обмежених розмірів графи "Особливі відмітки" туди можна буде внести інформацію не більше ніж про двох родичів. Для того ж, щоб доручити право управління більшому числу родичів, необхідно буде оформляти на них тимчасові реєстраційні талони, заплативши за послуги з оформлення і вартість бланків тимчасового реєстраційного талона.

Перереєстрація транспортного засобу можлива у випадках заміни номерних знаків, заміни свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорти), при отриманні ТС в спадок, при втраті свідоцтва про реєстрацію, а також при переобладнанні ТС. Інструкція детально регламентує кожного з варіантів перереєстрації.

Крім того, Інструкція регламентує порядок зняття ТС з обліку, видачі тимчасових реєстраційних талонів, порядок їх оформлення і оформлення свідчень про реєстрацію транспортних засобів, порядок оформлення документів на ТС для поїздки за рубіж, особливості реєстрації спеціальних машин.

Детальніше про положення цього документу читайте в матеріалі щотижневого видання "ЮРИСТ & ЗАКОН" від 15.02.2011 № 07 "Акт тижня : Інструкція про реєстрацію транспортних засобів".

"ЮРИСТ & ЗАКОН" - професійне щотижневе електронне аналітичне видання для юристів усіх рівнів і напрямів діяльності в питаннях практичного застосування права в діловому житті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини