Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд хоче зробити кадастровий номер земельної ділянки обов'язковим для запоруки і іпотеки землі. Коментар ЮФ ILF

14 січня 2011, 15:40
6051
1
Реклама

Кабінет Міністрів вирішив посилити контроль за укладенням договорів запоруки і іпотеки земельних ділянок і прав на них.

Урядовим законопроектом № 7539 передбачається зміни до Земельному кодексущо передбачають попереднє привласнення кадастрового номера земельній ділянці в якості обов'язкової умови передачі цієї ділянки (чи прав на нього) в заставу.

У Законі "Про іпотеку" пропонується вказати, що кадастровий номер земельної ділянки являється істотною умовою договору іпотекитобто без досягнення сторонами угоди з цього питання договір не може вважатися ув'язненим.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Ярослава Оника: "Кадастрові номери допоможуть врегулювати операції із землею"

Прокоментувала законопроект № 7539 для ЛІГА :ЗАКОН партнер юридичної фірми ILF, адвокат Ярослава Оника: "Обов'язкове привласнення кадастрового номера земельним ділянкам у разі передачі їх в заставу або іпотеку зменшить зловживання у сфері земельних стосунків. Але в той же час ускладнить фінансові операції із землею.

Недобросовісні угоди у сфері земельних стосунків - поширене явищетому ініціатива уряду посилити контроль над операціями із землею украй важлива. Кадастровий номер земельної ділянки дозволить безпомилково ідентифікувати наділ, тим самим знижуючи ризик проведення сумнівної угоди.

Проте на сьогодні привласнення кадастрових номерів - це складний і тривалий процес. Активне реформування органів державної влади, які відповідають за сферу земельних стосунків, призводить до призупинення і затягування отримання номерів.

Крім того, привласнення кадастрових номерів з 1 січня 2011 року ще і регулюється новим постановою КМУ № 749 "Про затвердження Тимчасового порядку привласнення кадастрового номера земельній ділянці". Цей законодавчий документ на практиці не випробуваний. Тому є усі підстави припускати, що він ще більший ускладнить процес отримання номеріва, отже, і передачу ділянок в заставу або іпотеку".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини