Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон, що визначає правила передачі справ по соцвыплатам в адмінсуди. Про плюси і мінуси - коментар АК Arzinger

31 грудня 2010, 08:00
3770
5
Реклама

Президент підписав Закон "Про внесення зміни в розділ XII "Завершальні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" відносно передачі справ, пов'язаних з соціальними виплатами".

Закон присвячений регулюванню порядку передачі з судів загальної юрисдикції до адміністративних судів подів, відносно призначення, розрахунку, перерахунку, здійснення, надання, отримання пенсій, соцвыплат, соцуслуг, допомоги, пільг, захисту, майна, пайків або грошової компенсації за них, яка повинна здійснюватися з 1 грудня 2010 року.

Зокрема, в Законі передбачено, що місцеві загальні суди і апеляційні суди повинні самостійно закрити виробництво у цих справах, що проводиться за правилами цивільного процесу і розглядати їх як відповідні адмінсуди. Якщо ж заяви були подані до 1 грудня, але виробництво ще не відкрите, то суди розглядають ці справи відразу за правилами адміністративного судочинства.

Суди касаційної інстанції зобов'язані передати такі справи до відповідних адміністративних судів для розгляду в порядку адміністративного судочинства.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Маркіян Мальский: "Спори про соціальні виплати логічно мали б розглядатись в адміністративних судах"

Прокоментував Закон для ЛІГА :ЗАКОН керівник Западно-украинского філії АК Arzinger Маркіян Мальский: "Спори, пов' язані із соціальними виплатами, починаючи з набрання чинності КАС України 1 вересня 2005 року, булі віднесені до підсудності адміністративних судів. У 2008 році до КАС України булі внесені зміни, і такі спори почали розглядати за підсудністю місцеві загальні суди в порядку адміністративного судочинства. А в лютому 2010 року був прийнятий Закон України № 1691яким встановлювалось, що спори, пов' язані із соціальними виплатами, повинні розглядатись в порядку цивільного судочинства.

Як видно, вищезгадані спори початково належали до підсудності адміністративних судів, але в силу певних причин їх передали загальним судам. Чи дійсно розгляд спорів про соціальні виплати загальними судами в порядку адміністративного судочинства, чи те цивільного, є неконституційним і порушує право людини на судовий захист, як вирішив Конституційний суд України в рішенні від 09.09.2010 № 19-рп/2010, однозначно сказати не можна.

Насправді, відповідно до конституційного визначення судової спеціалізації, спори про соціальні виплати логічно мали б розглядатись в адміністративних судах. Проте, така прив'язка до букви закону може мати як переваги, так і недоліки для реалізації права на судовий захист.

Для людини, з однієї сторони, нічого не міняєтьсяадже залишається тій самий процес за КАС України. Більш того, тій факт, що в адміністративних судах вже запроваджено систему автоматизованого документообігу, навіть покращить прозорість процесу, адже "автоматичний" буде призначений суддя і мабуть зменшаться можливості для корупції. У загальних судах автоматизований документообіг ще не запроваджений.

З іншої сторони, з точки зору територіальної доступності адміністративні суди для людини менш сприятливі. У тій година, як загальні суди діють після районів, окружні адміністративні охоплюють набагато більшу територію".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини