Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент подписал Закон, определяющий правила передачи дел по соцвыплатам в админсуды. О плюсах и минусах - комментарий АК Arzinger

31 декабря 2010, 08:00
3770
5
Реклама

Президент подписал Закон "О внесении изменения в раздел XII "Заключительные положения" Закона Украины "О судоустройстве и статусе судей" относительно передачи дел, связанных с социальными выплатами".

Закон посвящен регулированию порядка передачи из судов общей юрисдикции в административные суды дел, относительно назначения, расчета, перерасчета, осуществления, предоставления, получения пенсий, соцвыплат, соцуслуг, помощи, льгот, защиты, имущества, пайков или денежной компенсации за них, которая должна осуществляться с 1 декабря 2010 года.

В частности, в Законе предусмотрено, что местные общие суды и апелляционные суды должны самостоятельно закрыть производство по этим делам, проводящееся по правилам гражданского процесса и рассматривать их как соответствующие админсуды. Если же заявления были поданы до 1 декабря, но производство еще не открыто, то суды рассматривают эти дела сразу по правилам административного судопроизводства.

Суды кассационной инстанции обязаны передать такие дела в соответствующие административные суды для рассмотрения в порядке административного судопроизводства.

ЭКСПЕРТНОЕ МНЕНИЕ

Маркиян Мальский: "Спори про соціальні виплати логічно мали б розглядатись в адміністративних судах"

Прокомментировал Закон для ЛІГА:ЗАКОН руководитель Западно-украинского филиала АК Arzinger Маркиян Мальский: "Спори, пов'язані із соціальними виплатами, починаючи з набрання чинності КАС України 1 вересня 2005 року, були віднесені до підсудності адміністративних судів. У 2008 році до КАС України були внесені зміни, і такі спори почали розглядати за підсудністю місцеві загальні суди в порядку адміністративного судочинства. А в лютому 2010 року був прийнятий Закон України № 1691, яким встановлювалось, що спори, пов'язані із соціальними виплатами, повинні розглядатись в порядку цивільного судочинства.

Як видно, вищезгадані спори початково належали до підсудності адміністративних судів, але в силу певних причин їх передали загальним судам. Чи дійсно розгляд спорів про соціальні виплати загальними судами в порядку адміністративного судочинства, чи то цивільного, є неконституційним і порушує право людини на судовий захист, як вирішив Конституційний суд України в рішенні від 09.09.2010 № 19-рп/2010, однозначно сказати не можна.

Насправді, відповідно до конституційного визначення судової спеціалізації, спори про соціальні виплати логічно мали б розглядатись в адміністративних судах. Проте, така прив'язка до букви закону може мати як переваги, так і недоліки для реалізації права на судовий захист.

Для людини, з однієї сторони, нічого не міняється, адже залишається той самий процес за КАС України. Більш того, той факт, що в адміністративних судах вже запроваджено систему автоматизованого документообігу, навіть покращить прозорість процесу, адже "автоматично" буде призначений суддя і мабуть зменшаться можливості для корупції. В загальних судах автоматизований документообіг ще не запроваджений.

З іншої сторони, з точки зору територіальної доступності адміністративні суди для людини менш сприятливі. В той час, як загальні суди діють по районах, окружні адміністративні охоплюють набагато більшу територію".

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости